Naslovnica Mostar Održan okrugli sto o humanističkim naukama

Održan okrugli sto o humanističkim naukama

341

Mostar — U okviru programa obilježavanja 20 godina postojanja i rada Fakulteta humanističkih nauka Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru, u petak je u mostarskom Centru za kulturu održan okrugli sto “Humanističke nauke u savremenom svijetu”.

Pozdravne riječi uputili su rektorica Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru Alena Huseinbegović i dekan Fakulteta Edim Šator, nakon čega su uslijedila izlaganja profesora Elbise Ustamujić, Vahidina Preljevića, Almira Bašovića, Perine Meić, Dijane Hadžizukić, Almira Marića i Matije Bošnjaka, saopšteno je iz tog fakulteta.

Dekan Fakulteta humanističkih nauka – UNMO u svom je obraćanju govorio o osnivanju i radu Fakulteta koji nudi studiranje na jednom od šest odsjeka (Odsjek za bosanski jezik i književnost, Odsjek za engleski jezik i književnost, Odsjek za historiju, Odsjek za njemački jezik i književnost, Odsjek za komunikologiju te Odsjek za turski jezik i književnost).

Osim o doprinosu Fakulteta u obrazovanju kadrova na sva tri ciklusa studija i značajnoj izdavačkoj djelatnosti, dekan je govorio i o perspektivama razvoja tog fakulteta u budućem periodu.

Rektorica Huseinbegović čestitala je dekanu Šatoru, kao i svim nastavnicima, saradnicima i nenastavnom osoblju na Fakultetu na njihovom razvojnom putu, nastojanjima i ostvarenim rezultatima u obrazovanju mladog kvalitetnog kadra iz oblasti humanističkih nauka, koji su, kako je kazala, spremni da svoja stečena znanja i vještine prenesu u stvarni život.

„Sigurna sam da će FHN, zajedno sa ostalim fakultetima i univerzitetskim studijiima Univerziteta ‘Džemal Bijedić’ kontinuirano raditi na rješavanju brojnih izazova koji će se pojavljivati i u budućnosti, te pronaći načine i mogućnosti za nove perspektive razvoja Fakulteta, a samim tim i Univerziteta“, naglasila je rektorica.

U sklopu spomenutog obilježavanja, 12. maja u Centru za kulturu Mostar bit će predstavljena izdavačka djelatnost Fakulteta humanističkih nauka – UNMO, prenose federalna.ba i Fena.

(StarMo)