Naslovnica Izdvojeno Održan novi protest na Uborku

Održan novi protest na Uborku

749

Mostar — Par stotina građana mostarskih prigradskih naselja Bijelo Polje i Vrapčići, ali i stanovnika drugih dijelova Mostara, te članova više nevladinih organizacija, okupili su se u nedjelju pred ulazom u deponiju ‘Uborak’, u još jednom protestu kojim traže zatvaranje, sanaciju i izmještanje tog regionalnog odlagališta otpada.

“Mi smo se danas skupili da upozorimo još jedanput da se ne izda okolinska dozvola i da se dogovorimo za četvrtak šta ćemo raditi. Po slušanju naroda, ovdje mislim da će biti blokada i da se neće više dozvoliti odlaganje smeća”, izjavio je Nijaz Hodžić, potpredsjednik Udruženja građana “Jer nas se tiče”, nastalog iz istoimene građanske inicijative na društvenim mrežama, koja okuplja mještane sjevernih mostarskih naselja koji žive uz deponiju.

U sredu, 4. decembra ističe okolinska dozvola koju je Ministarstvo okoliša i turizma bh. entiteta Federacija BiH odbilo produžiti mostarskom Javnom preduzeću Deponija d.o.o Mostar.

“Danas smo se okupili prvenstveno da ukažemo još jedanput Ministarstvu okoliša i turizma da ne izdaju okolinsku dozvolu za novo proširenje deponije, odnosno da ova deponija više završi sa radom 4. decembra 2019. godine”, dodao je Hodžić, prenio je Radio Slobodna Evropa.

U pisanoj izjavi medijima, Federalno ministarstvo okoliša i turizma najavilo je da neće izdati produženje okolinske dozvole deponiji, jer ta firma “opet nije dostavila svu potrebnu dokumentaciju propisanu zakonom, kako bi dobila okolišnu dozvolu”. To znači da će nadležna Federalna inspekcija 4. decembra izaći na teren i zapečatiti deponiju.

Prije nekoliko dana, Vlada Federacije BiH je dala preporuku Federalnoj inspekciji da zbog javnog interesa ne zatvara deponiju, dok se ne riješe prethodna pitanja i dobije sva potrebna dokumentacija.

Međutim, iz Udruženja građana “Jer nas se tiče” su još ranije najavili da će, ako deponija ne bude zatvorena 4. decembra, opet blokirati odlagalište i spriječiti dovoz smeća.

“Četvrtog decembra neće se više ovdje odlagati smeće, znači nova blokada”, rekao je Hodžić, odgovarajući na pitanja novinara o tome šta će se dogoditi na dan isteka okolinske dozvole.

Udruženje je najavilo blokadu uprkos tome što se prikupljeno smeće sa područja Mostara i mostarske regije, u slučaju zatvaranja deponije, nema gdje odlagati. Građani za to okrivljavaju vlasti koje, kako tvrde, ništa nisu poduzele na dogovorenom iznalaženju nove lokacije za deponiju.

Nijaz Hodžić je institucije optužio za “nerad”, rekavši da je za šest mjeseci samo jednom zasjedala mješovita komisija za pronalazak novog lokaliteta za deponiju.

“Mi ako hoćemo naći novu lokaciju i urediti sve potrebne papire, prvo treba naći adekvatnu lokaciju gdje neće smetati nikom, gdje neće smetati podzemnim vodama. To, naravno, u Ministarstvu građenja Hercegovačko-neretvanskog kantona i Urbanističkom odjelu Grada Mostara znaju svaki lokalitet na području Grada Mostara. Oni tačno znaju gdje su vode, gdje nisu vode, gdje su kuće, gdje nisu kuće blizu ili neki drugi, privredni objekti, bolnice, kasarne, škole, sve oni imaju to već ucrtano i nije problem uopšte naći lokaciju, problem je samo rada”, izjavio je Hodžić.

“I ovaj nedavni pomor ribe još jedan je u nizu dokaza koji svjedoči na procjedne vode deponije utječu na okoliš, sveukupni okoliš Grada Mostara”, izjavio je za portal StarMo.ba Josip Kožul, član Udruženja “Jer nas se tiče”.

On je, odgovarajući na novinarsko pitanje, rekao kako su u Udruženju svjesni da je nemoguće u kratkom roku premjestiti deponiju na drugu lokaciju. “Naš cilj je da se počnu raditi aktivnosti na iznalasku nove lokacije. Ja uvijek kažem, da smo počeli 2014. godine tražiti novu lokaciju, sad bi imali novu lokaciju. Nekad treba početi. Ako je to sada neka to bude sada”, naglasio je Kožul.

Inače, kako je ekipa portala StarMo.ba uvjerila se na licu mjesta, protest su podržala i neka od udruženja građana iz samog grada. Među njima su bili i članovi Udruženja “Route M17”, koje okupljha ljubitelje moto-sporta.

“Došli smo da podržimo ove građane da ne dođe do produženja okolinske dozvole. Ovo je sramota. Užas. Došli smo da damo poderšku i da se borimo zajedno sa ovim građanima da se izmjesti ova deponija”, rekao je predsjednik navedenog Udruženja, Nermin Ćupina.

“Ovo je glavni grad Hercegovine, centar i srce turizma Hercegovine. Ovo što se nama dešavba ovdje, ovo je živa katastrofa. Vidite i sami, ovdje se ne može stajati koliko to smrdi. Užasno”, rekao je potpredsjednik Udruženja Edis Sakoč.

(StarMo)