Naslovnica Život Održan kolegij svih odjela Tužilaštva BiH

Održan kolegij svih odjela Tužilaštva BiH

369

Sarajevo — Glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić održala je danas kolegij svih tužilačkih odjela Tužilaštva BiH – Posebnog odjela za ratne zločine, Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju i terorizam i Odjela III.

Centralne teme odnosile su se na rad i ostvarene aktivnosti za vrijeme pandemije COVID-19, primanje k znanju Izvještaja o radu Tužilaštva BiH za 2017. i 2018. godinu u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, kao i nastavak aktivnosti u narednom periodu, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Radi poštivanja mjera zdravstvene zaštite i socijalne distance, održani su odvojeni kolegiji sa tužiocima iz navedenih odjela.

Glavna tužiteljica upoznala je tužioce da je u vrijeme trajanja pandemije, 17. marta formiran Koordinacioni tim za postupanje u vezi s problematikom prevencije i suzbijanja širenja koronavirusa – COVID-19, u kojem su članovi bili zamjenici glavnog tužioca i rukovodioci tužilačkih odjela kao i rukovodioci odjela uprave u Tužilaštvu BiH. Koordinacioni tim održao je ukupno šst radnih sastanaka, donesene su instrukcije u postupanju koje su bile potrebne za funkcioniranje institucije, te su se pratile odluke nadležnih organa i VSTV BiH, kako bi se odluke Koordinacionog tima, blagovremeno usklađivale s instrukcijama i uputama koje su davale nadležne institucije.

Tužilaštvo je za vrijeme pandemije COVID-19, u skladu sa uputstvima VSTV BiH, intenzivno radilo na predmetima koji se odnose na krivična djela ugrožavanje zdravlja i života građana, javne nabavke, kao i rad na pritvorskim predmetima i predmetima sa hitnim rokovima, a u ovom periodu podignute su četiri optužnice za krivična djela iz oblasti terorizma, kao i u predmetima koji su povezani s ilegalnim migracijama i krijumčarenjem osoba, te drugim predmetima u kojima su zaprimani izvještaji za vrijeme dežura tužioca.

Nakon odluke VSTV BiH da glavni tužioci organiziraju rad u tužilaštvima u skladu sa izmjenjenim okolnostima, svi tužioci i zaposleni, uz propisane mjere zaštite, krenuli su sa radom u punom radnom vremenu od 18. maja. Također, Tadić je informirala tužioce, da je prisustvovala na sjednici u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH 28. maja, gdje je odgovarala na pitanja delegata, nakon čega su oni nakon razmatranja primili k znanju Izvještaje o radu Tužilaštva BiH za 2017. i 2018. godinu.

Na kolegijima je također razgovarano i o utjecaju situacije s pandemijom na realizaciju plana aktivnosti za 2020. godinu.

Glavna tužiteljica zahvalila se članovima Koordinacionog tima, tužiocima i zaposlenima, na iskazanoj profesionalnosti i odgovornosti u ispunjavanju radnih obaveza i aktivnosti u otežanim uslovma za vrijeme pandemije COVID-19, kao i svim sigurnosnim i policijskim agencijama, te izrazila očekivanja da će se u narednom periodu realizirati što veći dio aktivnosti koje su planirane za 2020. godinu, saopšteno je iz Tužilašstva BiH.

(StarMo)