Naslovnica Mostar Održan jednodnevni sajam za poljoprivredne proizvođače

Održan jednodnevni sajam za poljoprivredne proizvođače

514
foto: Fena

Mostar — Jednodnevni sajam na kojem udruženja, firme, zadruge i (porodična poljopriredna gazdinstva) OPG-ovi izlažu i prodaju svoje poljoprivredne proizvode održan je u četvrtak na šetalištu preko puta Velikog parka u Mostaru.

Predsjednik udruge Referalni centar branitelj/borac “Zadrugar” Damir Radić kazao je kako je današnji sajam prilika da izlagači pokažu sve svoje proizvode koje su radili ove i prethodnih godina.

– S obzirom da smo uskraćeni prezentirati na raznim sajmovima zbog pandemije koronavirusa, ovo je prilika da prije zime pokažemo naše proizvode. Proizvodnja nije opala, ali zato prodaja jeste. Imamo problema prema tržištu jer proizvodi slabo izlaze prema kupcima, vjerovatno iz razloga što je kupovna moć pojedinih ljudi opala, ali mi moramo i dalje raditi, proizvoditi, biti pozitivni i spremati se za nešto bolje, ne smijemo biti pesimisti – istakao je Radić.

Stručni saradnik u Asocijaciji za ekonomski razvoj REDAH Mostar Himzo Tule kazao je kako je cilj ove izložbeno-prodajne manifestacije prvenstveno pomoći domaćim proizvođačima poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

– Bitno nam je promovirati domaće proizvođače i njihove tradicionalne proizvode, ali isto tako pomoći im da prodaju bar dio tih toga, pogotovo kada su u pitanju mali proizvođači. Zbog pandemije je došlo do pada u lancu vrijednosti koji se tiče nekog kratkog lanca snabdijevanja, na primjer zbog nedostatka turista restorani i hoteli rade smanjenim kapacitetom, zbog čega su pale i narudžbe kod ovih proizvođača. Današnji sajam je pokušaj da malo popravimo situaciju bar lokalno, ovdje u Hercegovini – kazao je Tule, prenose bh. portali, pozivajući se na Fenu.

Predsjednica Udruženja žena “Vrba” iz Gnojnica kod Mostara Medina Gosto kazala je kako bi poljoprivrednim proizvođačima puno značilo kada bi imali neko stalno mjesto za prodaju svojih proizvoda.

– Imamo svoju internet-stranicu i izlažemo i prodajemo po sajmovima iako su ove godine zbog epidemiološke situacije naše aktivnosti smanjene, neki programi potpuno ukinuti, ali smo se uspjele okupiti da bar nešto proizvedemo. Puno bi nam značilo da imamo neki stalni prostor, automatski bismo imali puno veći angažman žena koje bi također imale veću korist – kazala je Gosto.

Dodala je kako udruženje Vrba proizvodi šta god može.

– Iskorištavamo naše hercegovačke plodove poput smokve i šipka, beremo ljekovito bilje i sve to iskoristimo kako bismo napravili neki proizvod, a također proizvodimo i rukotvorine. Ove godine imamo i pekmez od smokve, a u budućnosti želimo da to postane naš brend i da smokvare postanu tradicionalno hercegovačko slatko. Imamo također tkanje i tradicionalne hercegovačke korpe, a proizvodimo i eterična ulja, kreme, meleme i čajeve od smilja, lavande, kadulje i ostalih hercegovačkih bilja koji su dobri za zdravlje i njegu – istakla je Gosto.

Sajam je jedna od aktivnosti u okviru Projekt razvoja tržišne poljoprivrede FARMA II, finansiran od Američke agencije za međunarodni razvoj USAID i vlade Kraljevine Švedske.

Prethodni projekti provedeni kroz FARMA II pomogli su poljoprivrednicima BiH u povećanju prodaje i izvoza pojedinih kultura i prehrambenih proizvoda te je i ovaj sajam podržao male proizvođače iz Hercegovine.

Organizatori događaja su Asocijacija za ekonomski razvoj REDAH Mostar i udruga Referalni centar branitelj/borac “Zadrugar”.

(StarMo)