Naslovnica Region Održan “Hod za život” u centru Zagreba

Održan “Hod za život” u centru Zagreba

149
foto: federalna.ba/AA

Zagreb — Pod sloganom “Život je zakon!”, u organizaciji Inicijative Hod za život, obitelj i Hrvatsku, više hiljada učesnika okupilo se u 7. povorci “Hod za život” čiji je cilj upozoriti javnost na važnost zakonske i svake druge zaštite ljudskog života od začeća do prirodne smrti.

Okupljanje više hiljada građana Zagreba započelo je ispred zgrade Hrvatskog narodnog kazališta (HNK), odakle su u povorci s transparentima prošli preko Trga bana Jelačića do parka Zrinjevac, gdje su se učesnicima obratili organizatori povorke.

Željka Markić, jedna od vodećih aktivistica protiv zakonskog prava na abortus u Hrvatskoj, na samom početku protesta poručila je kako treba uvažavati naučnu istinu da život počinje začećem.

“Ima puno država koje nude odlična rješenja za zaštitu života i djetetu i majci. Mislim da Hrvatska na tragu nauke treba početi razgovarati o okviru koji štiti život, o kulturi života, a ne kulturi smrti”, poručila je Markić, prenosi federalna.ba.

Dodala je kako se Zakon o abortusu star 45 godina mora mijenjati jer omogućuje, tvrdi Markić, abortus do samog porođaja.

“Istina je da je život svakog od nas počeo začećem i da abortus prekida život konkretne osobe, dječaka ili djevojčice koju žena nosi u svom trbuhu”, zaključila je Markić.

“Najugroženija manjina u Hrvatskoj – nerođena djeca”, “I nerođeni životi su važni”, “Život je zakon” itd. neki su od transparenata koje su učesnici Hoda za život, uz brojne hrvatske zastave te muziku s razglasa pronijeli kroz centar Zagreba.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)