Naslovnica Mostar Održan brucoški čas Univerziteta “Džemal Bijedić” Mostar

Održan brucoški čas Univerziteta “Džemal Bijedić” Mostar

151

Mostar — Univerzitet “Džemal Bijedić” u Mostaru u ponedjeljak je u sportskoj dvorani “Mithad Hujdur-Hujka” organizirao tradicionalnu manifestaciju “Brucoški čas” za 46. generaciju studenata prvog ciklusa.

Univerzitet, odnosno menadžment ove institucije, nastavno osoblje i saradnici, te studenti tog univerziteta u ponedjeljak su poželjeli dobrodošlicu brucošima kojih je u 2022./2023. upisano 876 na prvom ciklusu studija, što je 75 studenata više nego prethodne akademske godine.

U njihovo i u svoje lično ime dobrodošlicu brucošima zaželjela je rektorica Univerziteta “Džemal Bijedić” Alena Huseinbegović.

“Proces napretka društva u svim njegovim segmentima, posebno kad smo suočeni s ekonomskim, ekološkim, političkim i drugim izazovima podrazumijeva jačanje stanovništva u smislu obrazovanja. Obrazovani ljudi su tvorci novih znanja i vještina, koji moraju zadovoljiti potrebe sve zahtjevnijeg tržišta rada”, poručila je rektorica Huseinbegović, prenose bh. portali, pozivajući se na Fenu.

Izrazila je zadovoljstvo što je spriječen trend pada upisanih studenata koji je bio prethodnih godina te da će konkursom za drugi ciklus studija, koji je otvoren do 28. oktobra, do kraja godine biti upisan veliki broj studenata u ovoj visokoškolskoj obrazovnoj instituciji koju pohađa oko 5 000 studenata na sva tri ciklusa studija.

U narednom periodu brucoši će studirati na osam fakulteta, pet univerzitetskih studija i preko 50 studijskih programa prvog ciklusa.

Sretan početak nove akademske godine, profesorima i brucošima zaželio je i resorni ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Rašid Hadžović.

“Svim profesorima i studentima čestitam početak nove školske godine i želim im puno uspjeha i stečenog znanja kojeg će sutra koristiti za bolji život”, poručio je ministar Hadžović.

Da im period studiranja ostane u najljepšim sjećanjima, brucošima je poželio i predsjednik Unije studenata Kenan Begović.

“Studentsko doba će ostaviti trag u njihovim životima, a krovno studentsko tijelo na Univerzitetu i ja lično stojimo im na raspolaganju”, kazao je Begović.

(StarMo)