Naslovnica Mostar Određen pritvor pljačkašu mostarske zlatare

Određen pritvor pljačkašu mostarske zlatare

182

Mostar — Na prijedlog kantonalnog tužiteljstva Kantonalni sud u Mostaru u petak je odredio jednomjesečni pritvor Elviru Pelti, zvanom “Abdurahman” i “Eko” (1978.) iz Zenice zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo “razbojstvo”.

Naime, Elvir Pelto se sumnjiči da je dana 27. 07. oko 19 sati u ulici Kralja Petra Krešimira IV kod broja 16, u Mostaru, u zlatari “Lea”, vlasništvo P. D., uz upotrebu opasnog oruđa drvenom palicom oštećenom P. D. zadao više udaraca po glavi, tačnije zatiljku, uslijed kojih je oštećeni pao na koljena nakon čega ga je Pelto nastavio udarati u predjelu glave, ramena i ruka više puta, nanijevši mu na taj način tjelesne ozljede.

Oštećeni je nakon toga uspio pobjeći van radnje, za koje vrijeme je osumnjičenik iz vitrina uzeo dvije table s većim brojem komada zlatnog nakita – prstenja, te pobjegao iz zlatarne, gdje je odmah u prolazu bio zadržan od strane prolaznika do dolaska policije.

Osumnjičenik Elvir Pelto povratnik je u vršenju kaznenih djela. Kantonalni sud u Mostaru ocijenio je da je sasvim utemeljeno i opravdano određivanje pritvora osumnjičenom jer postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva, kao i okolnosti koje opravdavaju strah da će osumnjičeni boravkom na slobodi ponoviti kazneno djelo, a za koje se može izreći kazna zatvora od tri godine ili teža kazna.

(StarMo)