Naslovnica Politika Odobreni naredni koraci Trumpovog opoziva

Odobreni naredni koraci Trumpovog opoziva

444

Washington — Američki Predstavnički dom odobrio je pravila za narednu fazu istrage u slučaju opoziva predsjednika SAD Donalda Trumpa zbog njegovog pokušaja da Ukrajinu natjera da istraži političkog rivala.

Dom pod kontrolom demokrata glasao je 232 ‘za’ i 196 ‘protiv’ za utvrđivanje načina održavanja javne rasprave u Kongresu, što bi, kako piše Reuters, moglo biti štetno za Trumpa uoči predsjedničkih izbora 2020. godine.

To je prvi formalni test podrške istrazi o opozivu predsjednika koji je, kako navodi Reuters, pokazao da demokrate imaju dovoljno podrške u Domu da bi kasnije mogli podnijeti formalne optužbe protiv Trumpa ako osjete da imaju dovoljno dokaza.

Demokrate kažu da je Trump zloupotrijebio svoju funkciju radi lične koristi i ugrozio nacionalnu sigurnost tražeći od ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da istraži Trumpovog političkog rivala, demokratu Joea Bidena i njegovog sina Huntera, koji je bio direktor ukrajinske kompanije Burisma.

Biden je vodeći kandidat demokrata u trci za predsjedničku nominaciju, koji bi se mogao suočiti sa Trumpom na izborima u novembru 2020. godine.

Glasanje se u velikoj mjeri slomilo po stranačkim linijama.

Samo je dvoje demokrata glasalo protiv, a nijedan republikanac nije podržao prijedlog.

Trump je negirao optužbe i istragu nazvao lažnom.

Ako Dom na kraju izglasa smjenu Trumpa, to bi pokrenulo suđenje u Senatu koji kontrolišu republikanci.

Trump ne bi bio smijenjen sa dužnosti ako ga ne izglasa dvotrećinska većina, prenosi federalna.ba, pozivajući se na agenciju Onasa.

(StarMo)