Naslovnica Izdvojeno Odobreni izbori u Mostaru!

Odobreni izbori u Mostaru!

152
foto arhiva

Sarajevo/Mostar — Delegati Doma naroda Parlamenta BiH većinom glasova na današnjoj sjednici prihvatili su Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine po hitnom postupku, javio je Dnevni avaz na svojoj internet-stranici.

Izmjene su usvojene po hitnoj proceduri, a prijedlog je dobio 14 glasova “za”, 1 protiv, a niko nije bio suzdržan, javio je Klix.ba.

Ovim je i zvanično okončana procedura izmjena državnog Izbornog zakona, a kako bi se omogućilo građanima Mostara da nakon 12 godina izađu na izbore.

Podsjećanja radi, Predstavnički dom Parlamenta BiH izglasao je Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH po hitnom postupku koji se odnosi na izbore u Mostaru. Od 35 prisutnih zastupnika 20 je bilo “za”, 9 protiv i 6 suzdržanih.

Usaglašeni model izmjena izbornih pravila za Mostar podrazumijeva izbor 22 vijećnika sa šest izbornih jedinica i to tako da Gradsko područje Sjever daje dva vijećnika, Stari Grad pet, Jugoistok dva, Jug dva, Jugozapad 7, a Zapad četiri. Sa Gradske liste bira se još 13 vijećnika.

(StarMo)