Naslovnica Život “Odmazda”: Izrael bombardovao Gazu

“Odmazda”: Izrael bombardovao Gazu

339
foto: agencije - ilustracija

Gaza — Izraelski borbeni avioni bombardirali su Pojas Gaze, jer su Palestinci ispalili raketu iz Pojasa Gaze na jug Izraela i puštali balone s eksplozivom koji su izazvali požare, saopćila je izraelska vojska.

Najnovija razmjena vatre dogodila se nakon što je predsjednik Izraela Reuven Rivlin upozorio Hamas koji vlada Gazom na rizik od izbijanja rata jer ne zaustavlja takve incidente, javio je AFP, a prenosi Radio Slobodna Evropa.

Tokom proteklih 12 dana zbog puštanja balona za zapaljivim materijalom koji su izazvali više od 100 požara na izraelskoj teritoriji i raketnih napada, Izrael je odgovarao zračnim udarima i pojačanjem blokade palestinske enklave.

Izrael je kasno sinoć prije ponoći odgovorio napadima na “mete Hamasa” i pogođen je “vojni kompleks terorističke organizacije Hamas”, navedeno je u vojnom saopćenju, a izvještaja o žrtvama nije bilo.

Izraelski vatrogasci su rekli da su baloni 18. augusta izazvali 40 požara na jugu Izraela.

“Korištenje zmajeva i balona je oblik terorizma kao svaki drugi”, rekao je predsjednik Rivlin, čija je uloga u političkom životu zemlje uglavnom ceremonijalna.

On je tokom posjete vatrogascima u pograničnom području ocijenio da bi “Hamas morao znati da to nije igra” i da će “doći vrijeme kada će oni morati odlučiti, ako žele rat – imat će ga”.

Hamas i Izrael su tri puta ratovali od 2008. godine i povremeno su izbijali manji sukobi uprkos primirju kojem su posredovali UN, Egipat i Katar 2019.

Razmjeni vatre 18. augusta prethodila je posjeta egipatske delegacije koja posreduje između Izraelaca i Palestinaca da se okončaju napadi.

Zvaničnici u Gazi su 18. augusta saopćili da jedina električna centrala na toj palestinskoj teritoriji prestaje sa radom pošto je Izrael prošle sedmice prekinuo isporuku goriva preko graničnog prelaza za transport robe Kerem Šalom kao kaznenu mjeru zbog raketnih i napada zapaljivim balonima.

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu je najavio da će jevrejska država odgovoriti na puštanje balona isto kao što odgovora na raketiranje i upozorio na opasnost od još jednog velikog sukoba.

(StarMo)