Naslovnica BiH Odluka VM-a: BiH otvara granice za građane EU

Odluka VM-a: BiH otvara granice za građane EU

140
foto arhiva

Sarajevo — Bosna i Hercegovina će nakon četiri mjeseca otvoriti svoje granice za građane Evropske unije i šengen zone uz negativan test na korona virus, potvrdio je u utorak predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

“Test ne smije biti stariji od 48 sati prije ulaska u Bosnu i Hercegovinu”, kazao je Tegeltija, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Bosna i Hercegovina je od 1. juna otvorila granice za građane Srbije, Crne Gore i Hrvatske bez dodatnih ograničenja i uz pridržavanje epidemioloških mjera koje izdaju epidemiološki zavodi.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine u utorak je potvrdio i da su riješena neslaganja oko imenovanja za pozicije za koje su završene redovne procedure.

“Riješili smo ono što je nekoliko mjeseci bilo tačka spora i neslaganja u Vijeću ministara BiH, a to je zahtjev da se završe imenovanja onih pozicija za koje su završene redovne procedure. Mi smo to završili, sva imenovanja su okončana. Imenovan je direktor SIPA-e, Darko Ćulum, direktor RAK-a, Draško Milinović, direktor Agencije za obrazovanje policijskih kadrova, Marko Vujović i direktor Službenog glasnika, Dragan Prusina”, kazao je Tegeltija.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija najavio je i da će utvrditi prijedlog odluke za imenovanje novog ministra sigurnosti BiH Selme Cikotića tokom ove sedmice.

On je nakon sjednice kazao da će se sva ostala imenovanja koja prođu proceduru naći na dnevnom redu narednih sjednica Vijeća ministra.

Tegeltija je izrazio i očekivanje da će poslanici SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, ukoliko budu usvojene njihove primjedbe, u srijedu, 15. jula glasati za budžet institucija Bosne i Hercegovine, u okviru kojeg se nalazi novac za održavanje lokalnih izbora u novembru.

Bosna i Hercegovina je na privremenom finansiranju od januara ove godine.

(StarMo)