Naslovnica BiH Odluka Vlade FBIH: Nabavlja se 800 hiljada doza vakcine

Odluka Vlade FBIH: Nabavlja se 800 hiljada doza vakcine

160

Sarajevo — Vlada Federacije BiH je na današnjoj 182. hitnoj, telefonski održanoj sjednici, dala saglasnost na Sporazum o međusobnim pravima i obavezama u vezi sa nabavkom vakcine putem mehanizma za Globalni pristup vakcinama za sprječavanje COVID-19 (COVAX) i ovlastila federalnog ministra zdravstva Vjekoslava Mandića za njegovo potpisivanje s Ministarstvom civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Predviđeno je da ga potpišu i predstavnici resornog ministarstva Republike Srpske i Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Brčko Distrikta BiH, saopšteno je iz Vlade FBIH.

Sporazum se zaključuje c ciljem osiguranja finansijskih uslova za nabavku vakcine za COVID-19 po najpovoljnijim uslovima putem GAVI, Globalne alijanse za vakcine koja rukovodi Mehanizmom za globalni pristup vakcini za COVID-19 (COVAX), uz angažman Koalicije za inovacije i spremnost protiv epidemija (CEPI) i Svjetske zdravstvene organizacije, a prema uslovima iz Ugovora o kupoprodaji koji se zaključuje s GAVI Alliance.

Federalna vlada izmijenila je svoje zaključke od 28. 8. 2020. godine i obavezala se da će nabaviti vakcinu protiv COVID-19 u okviru COVAX mehanizma za vakcinisanje 20 posto najranjivije populacije Federacije BiH, tako da se, prema procjeni Zavoda za javno zdravstvo FBiH, nabavlja 800.000 doza vakcine protiv COVID-19 po cijeni koju je 10. 9. 2020. godine dostavilo Ministarstvo civilnih poslova BiH u iznosu od 10,55 američkih dolara po jednoj vakcini.

Kako je obrazloženo, potrebe zemalja, u procesu rezervacije, obuhvataju 20 posto populacije. Zbog toga je bilo potrebno izmijeniti dio prethodno usvojenog zaključka, gdje je bilo navedeno da se vakcina odnosi na 40 posto najranjivije populacije.

Količina vakcine ostaje ista, jer je izračun sačinjen prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije, tako da se primaju po dvije doze vakcine pojedinačno.

Vlada Federacije BiH će iz budžeta Federacije BiH osigurati sredstva za nabavku vakcine protiv COVID-19 u predviđenoj količini, a prema svojim zakonskim obavezama iz Zakona o zdravstvenoj zaštiti, a u vezi sa članom 49. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, kao i Naredbom o proglašenju epidemije zarazne bolesti COVID-19, u iznosu od 14.010.400 KM, što je protivrijednost za 8.440.000 američkih dolara po srednjem kursu 8. 9. 2020. godine, umjesto ranije odobrenih 13.200.000 KM.

Danas je odobreno izdvajanje sredstava iz Tekuće rezerve Vlade FBiH Budžeta FBiH za 2020. godinu Federalnom ministarstvu zdravstva u iznosu od 2.124.800 KM za finansiranje nabavke vakcine protiv COVID-19, umjesto ranije predviđenih 1.980.000 KM, što je 15 posto od ukupnog iznosa.

Iz budžeta Federacije BiH bit će osigurana sredstva za plaćanje razlike kursa na dan plaćanja u odnosu na srednji kurs 8. 9. 2020. godine koji je utvrđen Sporazumom o međusobnim pravima i obavezama u vezi sa nabavkom vakcine putem mehanizma za Globalni pristup vakcinama za sprječavanje COVID-19 (COVAX).

(StarMo)