Naslovnica Izdvojeno Odgovor načelniku Stoca: Džamije su mu “poseban trn u oku”

Odgovor načelniku Stoca: Džamije su mu “poseban trn u oku”

1846
foto arhiva

Stolac — “Načelnik Stoca Stjepan Bošković bi najradije ponovo rušio stolačke džamije” – smatraju u Pokretu za brigu o kulturnom naslijeđu Stoca.

Navode i kako Bošković u izjavi za medije “kaže kako općina Stolac nije nadležna za nacionalne spomenike Bosne i Hercegovine, dok isti za 320 KM prodaje dijelove nacionanlog spomenika Župi sv. Ilije Stolac, kako bi krenuo sa gradnjom križnog puta i zauvijek obilježio prostor Herceg-Bosne”.

“Poseban trn u oku mu (Boškoviću op.aut.) je Islamska zajednica, bolje reći džamije koje su se našle na meti 1993., a izgleda i 2020. Nakon što su zločinci u ratu uništili sve objekte koji su pripadali muslimanima Stoca, poslijeratna (HDZ) vlast Stoca nikad nije izdala dozvole za obnovu džamija. Lokalna vlasta Stoca je opstruirala izdavanje dozvola za obnovu svih islamskih sakralnih objekata, pa su isti obnavljani sa dozvolom federalnih nivoa vlasti, kao objekti od kulturnog i historijskog značaja, ili su bili na listi čekanja za kulturno historijsko naslijeđe” – navodi se u saopštenju za javnost – te se dalje dodaje:

“Lokalna vlasta Stoca opstruira sve, a za ono što je sa hrvatskim predznakom dozvole nisu problem, a što bi i bile kad ih sami sebi izdaju.
Izgradnjom križnog puta u izbornoj godini tenzije dovodi do usijanja krenuvši putem Dodika i ostale bratije kojima je jedina želja raspad Bosne i Hercegovine”.

Napominuju i kako “ovo nije predizborna kampanja Bošnjaka, kako navodi Bošković, ovo je kampanja koja traje dva vijeka, kampanja za uspostavu paradržave Herceg – Bosne u njenom punom kapacitetu”.

“Zbog toga država BiH kao neprikosnoveni vlasnik svog nacionalnog blaga mora biti odlučna u zaštiti svojih nacionalnih spomenika. Boškovićevi medijski istupi su poklič na sukobe u Stocu i isti su takvi doveli 1993.godine do potpunog etničkog čišćenja Bošnjaka Stoca i urbicida u kojem su sa zemljom sravnjene sve stolačke džamije i objekti koji su značili višestoljetno prisustvo Islama i muslimana u ovom gradu” – navode, između ostalog, iz Pokreta za brigu o kulturnom naslijeđu Stoca.

U izjavi za Hinu, načelnik Stoca je ranije kazao “da će osporiti ‘bošnjačku inicijativu’ za rušenje križa izgrađenog u okviru povijesnoga grada”, tvrdeći da je ta inicijativa “dio kampanje za podizanje napetosti između Hrvata i Bošnjaka uoči ovogodišnjih lokalnih izbora”.

(StarMo)