Naslovnica Život Odgođeno zbog Mladićeve operacije

Odgođeno zbog Mladićeve operacije

419
Ratko Mladić

Hag — UN-ov sud za bivšu Jugoslaviju, nasljednik Haškog suda (ICTY), objavio je u srijedu da se žalbeni postupak protiv bivšeg vojnog vođe bosanskih Srba Ratka Mladića odgađa zbog njegovog zdravstvenog stanja.

Mladić treba obaviti operaciju kojom bi se uklonio dobroćudni polip na debelom crijevu, objavio je Mehanizam za međunarodne kaznene sudove (IRMCT), nasljednik Haškog suda.

Žalbeni postupak, koji je trebao početi 17. i 18. marta, odgađa se na rok od šest sedmica nakon operacije, rekla je u odluci predsjedavajuća žalbenog vijeća, sutkinja Prisca Matimba Nyambe, prenosi Hina, na koju se pozivaju bh. portali.

“Balkanski koljač” osuđen je 2017. na doživotni zatvor zbog genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti u ratu u BiH 1990-tih godina.

Na presudu su se žalili i Mladić i tužioci. Njegovi advokati zatražili su od žalbenog vijeća da poništi presudu i oslobodi njihovog klijenta, dok je tužilaštvo insistiralo da se Mladića proglasi krivim i za drugu optužbu za genocid.

Više od 20 godina nakon rata u kojem je poginulo više od 100.000 i raseljeno 2,2 miliona ljudi, Mladić (77) je proglašen krivim po deset optužnica, uključujući genocid u Srebrenici gdje je vojska i policija bosanskih Srba 1995. ubila oko 8000 bošnjačkih muškaraca i mladića.

Međutim, oslobođen je optužbe za genocid u nekoliko drugih općina.

Optužen 1995., Mladić je uhapšen nakon 16 godina bijega i prebačen u Den Haag, a prvostepeni proces trajao je pet godina.

“Balkanski koljač” koji nikada nije priznao ni trunku krivice, proglašen je krivim i za otmicu vojnika Ujedinjenih nacija i za opsadu Sarajeva koja je trajala 44 mjeseci za koje vrijeme je ubijeno 10.000 ljudi.

Žalbeni proces Ratku Mladiću održat će se pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove, koji bi trebao dovršiti rad Haškog suda (ICTY) osnovanog 1993., podsjećaju mediji.

(StarMo)