Naslovnica BiH Odgođena sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH

Odgođena sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH

386
foto arhiva

Sarajevo — Iako je formalno otvorena danas, šesta redovna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine je odgođena. Novi termin bit će poznat “naknadno”.

Odgoda je dogovorena na sjednici Kolegija Doma tokom pauze koju je nedugo po otvaranju sjednice tražio Klub zastupnika Stranke demokratske akcije radi usuglašavanja.

Nezvanično je to protumačeno kao usuglašavanje u vezi s dnevnim redom za koji je bio predložen set zakona iz fiskalne politike, među njima zakon o porezu na plaće u FBiH i zakon o doprinosima.

Predsjedavajući Doma Mirsad Zaimović je obrazložio da je uz navedene zakone podnesen veliki broj amandmana zastupnika i da zastupnički klubovi nekih stranaka smatraju da fiskalno zakonodavstvo nije moguće razmatrati dok Parlamentu ne bude predočena i prateća simulacija mogućih ekonomskih efekata u budućoj njegovoj primjeni.

Šesta redovna sjednica odgađana je još jednom dosad, 9. oktobra, kada je također nezvanično komentirano da nema saglasnosti koalicionih partnera o predloženim zakonima o porezu na dohodak i doprinosima.

(StarMo)