Naslovnica BiH Odbijena apelacija OŠ “Sveti Sava” i Vlade RS

Odbijena apelacija OŠ “Sveti Sava” i Vlade RS

88

Sarajevo — Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbio je apelaciju Osnovne škole (OŠ) “Sveti Sava” i Vlade RS-a na presudu kojom je utvrđeno da su djeca u ovoj osnovnoj školi diskriminisana i da imaju pravo na nacionalnu grupu predmeta.

“Ovom presudom je i definitivno završena pravna borba roditelja i kad tad pravna država će morati odreagovati i implementirati presude”, objavila je OŠ “1. Mart” Vrbanjci, koja radi u okviru OŠ “1.Mart” Jelah kao odjeljenje za instruktivnu nastavu, a koja je osnovana zbog diskriminacije djece u OŠ “Sveti Sava”.

Škola “1. Mart” Vrbanjci je uputila čestitku roditeljima na upornosti i ustrajnosti, te zahvalila advokatu Harisu Kaniža, koji je od samog početka besplatno zastupao djecu i roditelje, prenosi Preporod.info.

Djeca bošnjačke nacionalnosti iz Vrbanjaca već osmu godinu uzastopno prate instruktivnu nastavu u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Kotor Varoš, u obližnjem zaseoku Hanifići, jer prosvjetne vlasti RS ne poštuju odluke najviših sudova koji su naložili da se ovoj djeci omogući izučavanje nacionalne grupe predmeta.

Ove godine nastava iz ove grupe predmeta u prostorijama Medžlisa je organizirana za 58 učenika, a umjesto nastavnika iz njihove matične škole u RS, OŠ “Sveti Sava”, predavat će im nastavnici iz OŠ “Prvi mart” iz Jelaha, po nastavnom planu i programu Zeničko-dobojskog kantona (ZDK).

Krajem prošle kalendarske godine Vrhovni sud RS usvojio je tužbeni zahtjev učenika bošnjačke nacionalnosti i njihovih roditelja iz Vrbanjaca, utvrdivši diskriminaciju učenika, povredu prava na obrazovanje i nejednak tretman u odnosu prema drugoj djeci u tom entitetu.

Ovom presudom je naloženo OŠ “Sveti Sava” u Kotor Varoši, kojoj pripada Područna škola Vrbanjci, ali i entitetu RS, da u tu školu uvedu i uvrste nacionalnu grupu predmeta po bosanskom planu i programu iz Zeničko-dobojskog kantona.

Umjesto provedbe presude, entitet RS i Osnovna škola “Sveti Sava” Kotor Varoš uputili su žalbu Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, koja je, kako se navodi u objavljenoj odluci, odbijena.

(StarMo)