Naslovnica Region Odbačene prijave protiv Dežulovića

Odbačene prijave protiv Dežulovića

85
Boris Dežulović

Zagreb — Zagrebačko Općinsko državno tužilaštvo odbacilo je krivičnu prijavu više podnosilaca protiv novinara Borisa Dežulovića zbog njegovog teksta “J… vas Vukovar”, s obzirom na to da tužilaštvo nije utvrdilo sumnju da je u svojoj kolumni javno podsticao na nasilje i mržnju.

“Krivična prijava je odbačena jer nema osnovane sumnje da bi osumnjičeni počinio krivično djelo javnog podsticanja na nasilje i mržnju ili neko drugo djelo za koje se progon provodi po službenoj dužnosti. Također, nisu utvrđena niti obilježja prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira”, precizirali su u srijedu iz tužilaštva, prenose bh. mediji.

Vezano za Dežulovićev tekst objavljen na portalu N1, poručili su kako su podnosioci krivične prijave i njihovi punomoćenici obaviješteni o odluci tužilaštva, navodeći da podnosioci nisu u svojstvu u kojem bi, prema Zakonu o krivičnom postupku, imali pravo na preuzimanje progona.

U zagrebačkom tužilaštvu ističu kako je tužilaččka odluka u ovom predmetu donesena prema Zakonu o krivičnom postupku i u vremenu potrebnom za razmatranje navoda iz prijave, kao i poruke prakse Evropskog suda za ljudska prava u odnosu na član 10. Evropske konvencije o ljudskim pravima o slobodi izražavanja.

Ne navodeći identitete podnosilaca, naveli su kako su od 3. novembra prošle do 7. aprila ove godine zaprimili podnesak jedne osobe, poseban izvještaj PU zagrebačke kao nadopune prijave koju je podnijela jedna osoba i predsjednik jedne stranke, zajedničku krivičnu prijavu nekoliko udruženja, te dodatnih nekoliko podnesaka predsjednika jedne stranke.

Mediji su ranije izvijestili da su među podnosiocima prijave protiv Dežulovića bili istražilac zločina na Ovčari i nezavisni vijećnik u regionalnoj skupštini Vukovarsko-srijemskoj Nikola Kajkić, te predsjednik A-HSP-a Dražen Keleminec.

Organizacije proizašle iz Domovinskog rata najavile su, nakon odbacivanja prijave, da će pokrenuti daljnji krivični progon protiv Dežulovića.

(StarMo)