Naslovnica Region Odata počast žrtvama ustaškog logora Jasenovac

Odata počast žrtvama ustaškog logora Jasenovac

544

Zagreb — Državni vrh RH i izaslanici nacionalnih manjina i antifašista u srijedu su podno spomenika “Kameni cvijet” položili vijenac i cvijeće u spomen na žrtve ustaškoga logora Jasenovac, na 75. obljetnicu proboja posljednjih zatvorenika – javlja AJB.

Rano ujutro, 22. 04. 1945. godine posljednjih 600 zatvorenika krenulo je u proboj iz logora u koji su ustaške vlasti zatvarale te ubijale ljude zbog njihove vjerske, nacionalne ili ideološke pripadnosti.

Sam proboj preživjelo je stotinjak logoraša, tvrdi Hina.

Koncentracijski logor Jasenovac postojao je 1.337 dana, a Javna ustanova spomen područje Jasenovac prikupila je imena i podatke za 83.145 ubijenih žrtava (39.570 muškaraca, 23.474 žena i 20.101 djece do četrnaest godina starosti).

Službena statistika bivše SFRJ isticala je brojku od 700.000 žrtava logora Jasenovac.

Zajednički vijenac su podno “Kamenog cvijeta” položili predsjednik Republike Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, te predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Plenković je poručio da se Vladina politika “zasniva na smanjenju podjela u društvu, osudi zločina iz Drugog svjetskog rata, pijetetu prema žrtvama, te njegovanju kulture sjećanja koja pridonosi razumijevanju i toleranciji”.

Počast žrtvama Jasenovca odali su i predsjednik Jevrejske općine Ognjen Kraus, predsjednik Savjeta Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi, te predsjednik SABA-e Franjo Habulin.

Kraus je kazao da su zajedničku komemoraciju prihvatili s obzirom na situaciju vezanu s epidemijom, ali i da su “pružili ruku i prihvatili poziv da konačno počnu razgovarati o svim gorućim problemima koji postoje između žrtava logora Jasenovac i Vlade”.

(StarMo)