Naslovnica Region Od ponoći ulazak u RH, ali…

Od ponoći ulazak u RH, ali…

234
foto: arhiva

Sarajevo/Zagreb — Odlukom Štaba civilne zaštite Republike Hrvatske (RH) donesenom u utorak, državljanima trećih zemalja, uključujući Bosnu i Hercegovinu, od večeras u ponoć omogućen je ulazak u RH uz ispunjavanje određenih uslova, saopćeno je iz Granične policije BiH.

Ulazak u Hrvatsku dozvoljen je osobama koje putuju zbog turističkih ili drugih poslovnih razloga ili koje imaju drugi ekonomski interes, osobama koje putuju zbog školovanja ili drugih neodgodivih ličnih razloga, diplomatama, policijskim službenicima u obavljanju njihovih poslova, službama i timovima Civilne zaštite, osoblju međunarodnih organizacija i međunarodnom vojnom osoblju u obavljanju njihovih funkcija te putnicima u tranzitu.

Također je dozvoljen ulazak zdravstvenih radnika, zdravstvenih istraživača i saradnika, stručnjaka za njegu o starijima te osobama koje zahtijevaju hitno medicinsko liječenje, prekograničnim radnicima, prevoznicima robe i drugom prometnom osoblju u mjeri u kojoj je to potrebno.

“Osobe koje ispunjavaju navedene uslove trebaju se najaviti online putem aplikacije entercroatia.mup.hr te ostaviti potrebne podatke kako se ne bi stvarale gužve na graničnim prelazima prilikom njihovog ispunjavanja. Osobama koje ispunjavaju uslove omogućit će se prelazak preko graničnih prelaza RH uz pridržavanje općih i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo”, navode iz Granične policije BiH.

Odluka stupa na snagu u srijedu, 1. jula, i primjenjuje se do 15. jula, stoji u saopćenju, koje prenose federalna.ba i Fena.

(StarMo)