Naslovnica Politika Od Covida-19 umro i glavni palestinski pregovarač

Od Covida-19 umro i glavni palestinski pregovarač

262
Saeb Erekat

Rammalah — Saeb Erekat, jedan od najiskusnijih i najuglednijih glasnogovornika Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) tokom sporenja s Izraelom, preminuo je u utorak nakon što se zarazio koronavirusom, saopćila je njegova porodica. On je imao 65 godina

– Srca punog tuge i boli, palestinski arapski narod i muslimanska nacija oplakuje Saeba Erakata – objavila je njegova šira porodica na Facebooku.

Poznavalac engleskog jezika, poput svog maternjeg arapskog, on je bio visoko cijenjeni portparol palestinskih čelnika kao što su Yasser Arafat i Mahmoud Abbas, iako nikada nije smatran ozbiljnim kandidatom da ih naslijedi.

Erakat, generalni sekretar PLO, potvrdio je 8. oktobra da se zarazio koronavirusom. Tri godine ranije, on je bio podvrgnut transplantaciji pluća u Sjedinjenim Državama koja je ostavila ranjivim njegov imunološki sistem.

On je preminuo nakon što je sedmicama boravio na tretmanu u medicinskom centru Hadassah u Jerusalemu. Porodica je saopćila da je preminuo od “komplikacija koje su uslijedile nakon zaraze koronavirusom”.

(StarMo)