Naslovnica BiH Od 1. novembra Moderna vakcine i u FBIH

Od 1. novembra Moderna vakcine i u FBIH

137
foto arhiva

Sarajevo — Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine obavještava da je 25. oktobra zaprimio 43.180 doza vakcina proizvođača Moderna, kao donaciju Republike Hrvatske.

Vakcine su dobile pozitivan nalaz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH i od ponedjeljka, 1. novembra će biti dostupne stanovništvu Federacije BiH, saopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH, prenosi Fena.

Na teren će biti poslano 15.000 doza vakcina Moderna, a Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH će, kao i do sada, čuvati drugu dozu vakcina za sve one koji se odluče vakcinisati.

Vakcina Moderna, kao i Pfizer BioNTech, mRNA je vakcina zasnovana na istom načinu djelovanja i s jednako visokom efikasnošću. Preporučeni period za revakcinaciju ovim vakcinom je četiri sedmice.

U saopćenju se navodi da su do sada na raspolaganju bile vakcine protiv COVID-19 proizvođača AstraZeneca (Vaxzevria), Pfizer (Comirnaty), Gamaleya (Sputnik V), Sinovac (CoronaVac) i Sinopharm, a od ponedjeljka se mogu vakcinisati i vakcinom proizvođača Moderna (Spikevax).

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH je, zaključno s 25. oktobrom godine zaprimio 1.759.094 doze vakcina protiv COVID-19, a 1.111.094 doze vakcina distribuirao kantonalnim zavodima za javno zdravstvo.

Obzirom na epidemiološku situaciju koja je nepovoljna, kao i na činjenicu da su u Federaciji BiH na raspolaganju sve vrste vakcina protiv COVID-19, Zavod je uputio apel stanovništvu da se odazovu na vakcinisanje ovim ili drugim dostupnim vakcinima protiv COVID-19, navodi se u saopćenju.

(StarMo)