Naslovnica Mostar Obrtnici: Realni sektor trpi velike gubitke

Obrtnici: Realni sektor trpi velike gubitke

440

Mostar — Predsjednik Udruženja obrtnika Mostara Elvis Redžić u utorak se ispred Gradske vijećnice obratio novinarima kako bi ukazao na probleme u poslovanju obrtnika koji su nastali kao posljedica pandemije koronavirusa, te zatražio pomoć Grada kako većina njih ne bi morala zatvoriti svoje objekte.

Kazao je kako realni sektor trpi velike gubitke, posebno turistička zona Starog grada, te gradskoj vlasti uputio dva zahtjeva.

– Od Gradske uprave Mostara tražimo oslobađanje od kirija i oslobađanje plaćanja komunalnih naknada do nove godine – kazao je Redžić, prenijeli su bh. portali, koji se pozivaju na Fenu.

Naveo je kako čelnici Odjela za privredu Grada Mostara nemaju sluha za njihove probleme, te da se gradonačelnik Mostara nije udostojio ni komentirati ovaj problem.

– Zbog svega toga tražimo neopozivu ostavku gradonačelnika ako u hitnom postupku ne udovolji našim zahtjevima. Ovi problemi dovode do situacije kada mi kao realni sektor postajemo građani drugog reda, a to nećemo dozvoliti. Od danas počinjemo odjavljivati radnje i radnike jer nismo u stanju ovo iznijeti sami – poručio je Redžić.

Vladu HNK pozvao je da uplati obećane plate, a Vladu Federacije BiH da nastavi plaćati doprinose.

– Nadam se da će javni sektor shvatiti kakav je ovo problem, u kakvoj smo situaciji, i da neće doći do “rata” između realnog i javnog sektora – kazao je Redžić.

Sa suprotnim tvrdnjama od Redžićevih, novinarima se obratio i predsjednik Obrtničke komore HNK Aner Kruškonja tvrdeći da jedino oni mogu predstavljati obrtnike u HNK, te da Udruženje obrtnika koje zastupa Redžić faktički ne postoji, da nije registrovano po Zakonu o obrtu i da ono “samo formalno-pravno nosi naziv Udruženje obrtnika greškom Ministarstva pravosuđa”.

Naveo je kako je Obrtnička komora HNK navedene zahtjeve uputila nadležnima već 16. marta ove godine te da su svi ti zahtjevi ispoštovani i ugrađeni u “korona zakon”.

– Grad Mostar je otpisao kiriju za tri mjeseca. Zahtjeve smo ponovili u julu ove godine i nadamo se oslobađanju plaćanja kirije do nove godine – ustvrdio je Kruškonja.

(StarMo)