Naslovnica Mostar Obrat!? Lana Bijedić izvršila samoubistvo?

Obrat!? Lana Bijedić izvršila samoubistvo?

1848
Lana Bijedić

Ljubuški — Tužitaštvo i vrh policije MUP-a Zapadno-hercegovačkog kantona su, već sredinom novembra 2019. godine, od strane “renomiranog svjetskog forenzičnog patologa” prof. dr. Johna Clarka bili “argumentirano upoznati” kako se u slučaju smrti Lane Bijedić radi o padu s velike visine u vodu, ali su unatoč tomu nastavili istraživati ubistvo.

Clarke se “stavio na raspolaganje” i ponudio sačiniti nalaz koji je “spreman braniti pred sudom, novinarima ili pred bilo kojim timom patologa na svjetskoj razini”, piše portal Ljubuski.info.

Na sastanku, koji je protekle sedmice održan u prostorijama MUP-a ZHK, na temu prezentacije svih poduzeti radnji, operativnih saznanja i vještačenja u slučaju Lane Bijedić, učestovali su predstavnici Centra za forenzička vještačenja, tužitelji Borislav Čuljak i Josip Aničić, načelnik Sektora krim policije Igor Marić, šef krim-istražnog odjela MUP-a Robert Sesar, te istražitelji Drago Tomić i Darija Herceg.

Vještakinja za biološke tragove Centra za forenzička vještačenja pri FUP-u Elma Karahasanović je na sastanku temeljito obrazložila sve okolnosti oko dobre volje renomiranog patologa, odnosno da je u novembru 2019. godine, vezano za slučaj Lane Bijedić, pozvala postupajućeg tužitelja Josipa Aničića u Sarajevo kako bi ga upoznala s prof.dr. Johnom Clarkom renomiranim forenzičnim patologom.

Karahasanović je posebno istaknula kako je, nakon pregleda nalaza obdukcije, stepena i vrste povreda na tijelu Lane Bijedić, patolog Clark “nedvojbeno utvrdio kako se radi o padu s velike visine u vodu, te je čak ponudio tužiteljstvu besplatno sačiniti nalaz i mišljenje”.

(StarMo)