Naslovnica Politika Obradović: Odlikovanjima Milanović nastavlja ponižavati žrtve UZP-a

Obradović: Odlikovanjima Milanović nastavlja ponižavati žrtve UZP-a

94
Amer Obradović

Sarajevo — Federalni parlamentarac Amer Obradović je osudio namjeru hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića da odlikuje jedinicu Hrvatskog vijeća obrane (HVO) nazvanu po Ludvigu Pavloviću, a koja je činila zločine u Bosni i Hercegovini tokom posljednjeg rata – pieš Klix.ba.

“Milanović nastavlja ponižavati državu Bosnu i Hercegovinu, a naročito žrtve udruženog zločinačkog poduhvata, kako je to presudio Tribunal u Hagu. Nakon što je prošle godine odlikovao jedinice odbjeglog penzionisanog generala Zlatana Mije Jelića, optuženog za ratne zločine u Bosni i Hercegovini, Milanović ove godine nastavlja odlikovanje jedinica HVO-a koje su učestvovale u ratnim zločinima”, poručio je.

Kako je izjavio ovaj parlamentarac Nezavisnog bloka (NB), ako je tačno pisanje medija da će Milanović odlikovati jedinicu za posebne namjene “Ludvig Pavlović”, koja je dobila ime po jednom od, kako je istakao, ustaških terorista koji su izveli upad u Jugoslaviju kod Bugojna 1972., onda je aktuelni hrvatski predsjednik odlučio postati najradikalniji hrvatski predsjednik nakon Franje Tuđmana.

“Očito da ono što je Tuđman nečasno radio u ratu, a o čemu je pravosnažno presudio i Hag, to u miru odlikuje Zoran Milanović. Ta je jedinica, mi to dobro znamo u Hercegovini, bila zadužena za etničko čišćenje Bošnjaka, bili su dio udruženog zločinačkog poduhvata i to je pravosnažno utvrđeno bez razumne sumnje”, napomenuo je.

 

(StarMo)