Naslovnica Život Oboren ruski helikopter u Azerbejdžanu

Oboren ruski helikopter u Azerbejdžanu

217
foto: RSE/Reuters

Moskva — Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je 9. novembra jedan od njihovih helikoptera srušen iznad Armenije, u blizini granice sa Azerbejdžanom.

U incidentu su poginula dva člana posade, a jedan je povrijeđen, prenosi Radio Slobodna Evropa.

U saopštenju ruskog ministarstva navodi se da je ruskog Mi-24 helikoptera srušio sa zemlje “prenosni protivzračni odbrambeni sistem”, dok je pružao ‘zračni pokrivač’ konvoju 102. ruske vojne baze na teritoriji Armenije. Helikopter se nalazio u blizini armenskog naselja Yeraskh u blizini granice sa Armenijom.

Azerbejdžansko ministarstvo vanjskih poslova kasnije je saopštilo da su njihove snage slučajno oborile helikopter, te su izrazli izvinjenje Moskvi kao i spremnost da plate odštetu, prenosi Reuters.

Rusija je ključni saveznik i vojni dobavljač Armenije, koja se nalazi u sukobu sa susjednim Azerbejdžanom zbog regije Nagorno-Karabah.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zakharova rekla je da Rusija planira “da se više uključi, ne u konflikt, već u njegovo riješavanje”.

“Radimo sve što je u našoj moći kako bismo riješili situaciju i kako bismo osigurali da uključene strane sjednu za pregovarački sto”, rekla je Zakharova u razgovoru za Ekho Moskvy radio.

(StarMo)