Naslovnica Izdvojeno Oboljelo preko 52 miliona ljudi, Evropa epicentar pandemije

Oboljelo preko 52 miliona ljudi, Evropa epicentar pandemije

184
foto: agencije - ilustracija

Beograd — Od Covida 19 u svijetu je do četvrtka oboljelo više od 52 i po miliona ljudi, a preminulo čak milion i trista hiljada. Evropa, koja je već mjesecima epicentar pandemije, nikada nije bilježila veće brojke.

Šef Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) upozorio je da se koronavirus “nije umorio” i pozvao je zemlje, dok ne stigne vakcina, na krajnu posvećenost.

“Pobjeda nad Covidom 19 je naučni i finansijski izazov, ali takođe i test karaktera. Ovo je trenutak kada svijet mora da se odrekne uskogrudosti i da pokaže solidarnost”, rekao je Tedros Adhanom Gebrejesus, prenosi N1 Beograd.

U Velikoj Britaniji je broj umrlih premašio 50.000 i peta su zemlja svijeta po smrtnosti nakon Sjedinjenih Država, Brazila, Indije i Meksika.

U Italiji je juče premašeno milion oboljelih od Covida 19, a trenutno je aktivno više od 600 slučajeva.

“Zajednički problem koji prijeti miru i stabilnosti traži i zajednički i brzi odgovor, ali hitna akcija ne znači kratkoročnu viziju. Moramo gledati dalje i usmjeriti našu globalnu akciju na podsticaj održivog i trajnog oporavka” smatra italijanski premijer Giuseppe Conte.

U Francuskoj koja je gotovo cijela u karantinu, juče je zabilježeno gotovo 36 hiljada novih slučajeva.

Španija, koja je treća zemlja u Evropi po broju oboljelih na 100 hiljada stanovnika, prešla je broj od 40.000 žrtava.

“Potrebne su nam jake multilateralne institucije da bismo uspjeli. Moramo se oporaviti na pošten, uključiv i održiv način, ne ostavljajući nikoga iza sebe”, ističe Pedro Sanchez, premijer Španije.

Ali, u ovom trenutku, većina zemalja se bori za sebe.

Skoro sve države u Evropi donijele su u posljednjih nekoliko dana strožije mjere i nova ograničenja za građane. Od sutra na teritoriji cijele Grčke uvodi se policijski sat kojim će biti ograničeno kretanje građana od 21 do 5 sati ujutro.

U Austriji je danas zabilježen najgori dan, jer je u posljednja 24 sata registrovan rekord od više od 9.000 novozaraženih.

U Njemačkoj blizu 22.000 novih slučajeva i 215 preminulih, a vlasti najavljuju da će uvedene restrikcije biti na snazi tokom cijele zime.

(StarMo)