Naslovnica Mostar Obnavljat će terminale tečnih naftnih tereta u Mostaru

Obnavljat će terminale tečnih naftnih tereta u Mostaru

156
foto: Fena

Mostar — Gradonačelnik Mostara Mario Kordić obišao je u srijedu s Upravom “Operator – Terminali Federacije” prostor terminala tečnih naftnih tereta u Mostaru s čijom bi se rekonstrukcijom trebalo uskoro početi kako bi u naredne dvije godine bio stavljen u funkciju, a riječ je o najznačajnijem projektu u BiH, vrijednom oko 60 miliona maraka.

Terminal tekućih derivata u Živinicama je otvoren, u Blažuju je započeta njegova gradnja, a krajem mjeseca u planu je raspisati tender za izvođača radova i za terminal u Bihaću, dok se u Mostaru radi na pripremama za njegovu obnovu.

Prema riječima predsjednika Uprave privrednog društva “Operator-Terminali Federacije” Hermedina Zornića, ove su godine predvidjeli da će uraditi izvedbene projekte i sve što se tiče administracije, a početkom sljedeće bi trebali krenuti u raspisivanje javnog tendera za odabir najpovoljnijeg izvođača radova, čime bi počela temeljita obnova Terminala tekućih tereta u Mostaru.

“Na prostoru ex Jugoslavije ovo bi bio najbolji i najopremljeniji terminal tečnih tereta, gabarita oko 80 miliona litara sa svom infrastrukturnom koja je prilagođena evropskim standardima”, rekao je Zornić.

Navodi kako je u obnovu terminala u Mostaru planiramo uložiti oko 60 miliona maraka te očekuje da u naredne dvije godine terminal bude spreman za prijem tečnih tereta.

Riječ je o projektu od općeg interesa i jednim od najvećih na području BiH.

“Mi kao Operator smo sretni da ćemo dijelom programa javnih investicija Vlade FBiH, biti u prilici obnoviti i na području Hercegovine ovako značajan infrastrukturni projekt koji će definitivno pomoći u stabilizaciji tržišta nafte i naftnih derivata”, istakao je član Uprave privrednog društva “Operator – Terminali Federacije” Slaven Zeljko, javila je Fena, a prenose bh. portali.

Dodao je kako će to doprinijeti u ispunjenju obaveza direktiva Vijeća Evrope i ugovora s Energetskom zajednicom jer je FBiH u obavezi skladištiti preko 200 miliona litara obavezujućih zaliha nafte i naftnih derivata.

Prema njegovim riječima, terminal u Mostaru će zauzimati praktično trećinu državnih rezervi na području FBiH.

Zeljko je također napomenuo kako će se ovim projektom angažirati i domaći kooperanti, ali uslijediti i otvaranje novih pedesetak radnih mjesta, što će s obzirom na njegovu vrijednost (60 miliona maraka), imati direktan utjecaj na ekonomiju FBiH.

“U konačnici možemo očekivati jedan i skladišni prostor za privatne firme kako bi robu (naftu i naftne derivate) koju kupuju mogli skladištiti na području ovoga terminala, čime bi i konačna cijena na benzinskim pumpama bila jeftinija”, dodao je on.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić, koji je ovom prilikom potpuno podržao ovaj projekat, istakao je njegove prednosti za samu lokalnu zajednicu kako zapošljavanjem domaćih ljudi tako i dodatnom vrijednošću za Aerodrom Mostar koji je, kako je kazao, u blizini terminala, a koristi naftne derivate.

“Ne treba naglašavati koliko je važno da država ima robne rezerve tekućih derivata, pogotovo u vrijeme ove energetske krize u svijetu”, dodao je mostarski gradonačelnik.

(StarMo)