Naslovnica Mostar Obnavljat će još tri javna objekta u HNK

Obnavljat će još tri javna objekta u HNK

402

Mostar — U okviru Projekta energetske efikasnosti za BiH (BEEP), kojeg iz kreditnih sredstava Svjetske banke putem implementacijske jedinice realizira Federalno ministarstvo prostornog uređenja, još tri objekta u Hercegovačko-neretvanskom kantonu dobit će novo, energetski efikasno ruho, a to su objekti Srednje škole Prozor-Rama, Srednje prometne škole/Srednje mašinsko-saobraćajne škole u Mostaru, te Narodnog univerziteta Konjic, u čiju obnovu će biti uloženo preko 1.2 miliona maraka.

Tim povodom u srijedu su potpisani ugovori između federalnog ministra prostornog uređenja BiH Josipa Martića te predstavnika odabranih izvođača radova, GTR d.o.o. Mostar i zajedničko ulaganje (Joint Venture-JV) Građevinar Fajić d.o.o. Mostar, Staklorad d.o.o. Mostar i HP Investing d.o.o. Mostar.

Ministar Martić kazao je kako je od početka projekta do danas u obnovu objekata na prostoru HNK uloženo gotovo 9 miliona maraka.

“Od 2016. godine pa do danas na području ovog kantona, mjere energetske efikasnosti implementirane su na 15 objekata u čiju obnovu je uloženo preko 8.8 miliona maraka. Osim značajnih ekonomskih ušteda, koje na godišnjem nivou iznose nešto više od 1.1 milion maraka, ne treba zaboraviti ni druge benefite obnove ovih objekata. S jedne strane to je osjetno poboljšanje komfora za korisnike svakog od ovih objekata, a s druge doprinos zaštiti okoline. Ostvareni rezultati su nam dodatna motivacija za nastavak implementacije Projekta kako bismo smanjili potrošnju u javnim objektima, ali i osigurali ugodniji boravak svim građanima” istakao je Martić.

Implementacija mjera energetske efikasnosti na ovim objektima podrazumijeva radove poput zamjene fasadnih otvora, termoizolacije zidova i krova, zamjene rasvjetnih tijela energetski efikasnijima, ugradnje novih kotlova na pelet, zamjene energenta i drugih.

Implementacija mjera energetske efikasnosti dosad je uspješno završena na 48 objekata s područja Federacije BiH, u čiju obnovu su uložena 22.4 miliona maraka. Godišnje uštede procjenjuju se na 2.7 miliona maraka, a emisija ugljičnog dioksida smanjena je za 3.714 tona godišnje, saopštio je Press Via Media.

(StarMo)