Naslovnica Život Objavljena knjiga preminulog novinara Enesa Ratkušića

Objavljena knjiga preminulog novinara Enesa Ratkušića

408

Sarajevo/Mostar — U izdanju Centra za istraživanje i unaprjeđenje duhovne i kulturne baštine u Bosni i Hercegovini (CID – BiH) izašla je knjiga preminulog novinara, publiciste i sociologa Enesa Ratkušića. Knjiga nosi naziv “Bosna je veća od Evrope”, a sastoji se od izabranih kolumni i eseja objavljivanih u periodu od 1992. do 2018. godine.

U predgovoru knjige je njen urednik Filip Mursel Begović napisao da je Ratkušić revnosno i lucidno pratio političko-društvena kretanja u Bosni i Hercegovini, s posebnim naglaskom na političku krizu u Mostaru i Stocu.

“Rekli bismo da je bio jedan od rijetkih poznavalaca procesa u Hercegovini koji je mogao bez viška ostrašćenosti dijagnosticirati realno stanje. Ono što je posebno bitno, iako sklon ironiji i cinizmu, Ratkušić je u svojim tekstovima napadao ideju i nedjelo, a ne nečiju ličnost”, smatra Begović, javlja Klix.ba.

Dodaje kako je autor bio dobro upućen u slabosti svog bošnjačkog naroda, ali da to nikad nije zloupotrebljavao već se bavio suštinom problema uvijek tražeći rješenje.

“Uspijevao je ovo zbog viška čovjekoljublja u sebi, ali i osjećaja odgovornosti prema vlastitom narodu”, naveo je Filip Mursel Begović.

Novinar Amir Kadribegović, član uredničkog kolegija knjige, kaže kako su eseji i kolumne koji su odabrani u ovoj knjizi samo su dio iz ogromne i bogate ostavštine rahmetli Enesa Ratkušića, novinara i publiciste iz perioda njegovog rada od 1993. do 2018. godine.

“Knjiga sa naslovom “Bosna je veća od Evrope” broji 500 stranica i obuhvata 155 kolumni i tekstova koje je Ratkušić pisao za Ljiljan, Islamske informativne novine Preporod, portal Al Jazeera i magazin Stav. Izdvojeni tekstovi u ovoj knjizi samo su mali dio njegovih promišljanja i stavova koji je objavljivao kroz posljednjih 25 godina o političkim, ekonomskim, socijalnim i inim drugim društvenim izazovima sa kojima se suočavala BiH”, kazao je.

Kadribegović dodaje kako je knjiga odličan pokazatelj kako se vrhunskim i regionalno priznatim novinarom i intelektualcem postaje i opstaje bez tretiranja društveno niskih pobuda, senzacionalizma i skandala.

“Iskreno se nadam da je ovo prva u nizu posthumno štampana zbirka njegovih društveno angažiranih radova, jer u ovoj knjizi nisu obuhvaćeni tekstovi koje je pisao u brojnim drugim bosanskohercegovačkim časopisima i dnevnim novinama, njegov osebujan petnaestogodišnji rad na RTV Mostar, kao ni njegova izlaganja na brojnim javnim tribinama i naučnim skupovima. Iz navedenog, jednostavno se može konstatovati da je Enes Ratkušić bio jedan od najproduktivnijih i najangažiranijih intelektualaca u javnom bosanskohercegovačkom prostoru od osamostaljenja naše zemlje”, zaključio je Kadribegović.

Enes Ratkušić rodio se 1957. godine u Stocu, a po struci je bio profesor sociologije. Autor je pet knjiga proze, a svoje kolumne i eseje objavljivao je u brojnim domaćim i regionalnim medijima. Preminuo je 20. juna 2018. godine u Blagaju.

(StarMo)