Naslovnica Mostar Obilježena godišnjica ubistva generala Kraljevića

Obilježena godišnjica ubistva generala Kraljevića

149

Mostar — Svake godine 9. augusta u mjestu Varda kraj Kruševa obilježava se godišnjica svirepog ubistva generala HOS-a Blaža Kraljevića i njegovih osam vojnika. Brojne udruge i porodice stradalih položile su vijence i odale počast ubijenim u zločinu za koji niko do danas nije odgovarao, javila je Federalna televizija (FTV).

O zločinu počinjenom nad generalom Blažom Kraljevićem i njegovih osam vojnika i danas se govori kao o najvećoj sramoti među Hrvatima u posljednjem ratu. Zločin nikada nije kažnjen, uprkos iscrpnoj dokumentaciji o događaju u tužilaštvima BiH i Hrvatske. Ideologija zbog koje je Kraljević ubijen i danas živi, poruka je to okupljenih na 30. godišnjici.

„Osim što sam žalostan što 30. godina prođe, a da niko nije priveden pravdi zbog ovoga nevjerovatnog zločina, kao rijetko gdje u povijesti ratovanja. Dakle, mi danas ovdje okupljeni vjerujemo iskreno u viziju koju je imao pokojni general, mi, njegovi suborci i stranački istomišljenici HSP-a BiH i Hrvatske“, kazao je predsjednik HSP-a Stanko Primorac.

„Blaž Kraljević je prije 30 godina vodio potpuno ispravnu politiku, vojnu i političku“, istakao je Anto Đapić, član HSP-a.

Kraljeviću i njegovim vojnicima priređena je zasjeda na kontrolnom punktu HVO-a. Nakon okršaja i ubistva tijela su potom prevezana u Široki Brijeg, a poslije i u Hrvatsku, gdje ih je otkrila hrvatska policija. Razlog zbog kojeg su tijela prevožena prema Dalmaciji ni danas nije poznat.

„Poručio bih ubicama ovih nevinih momaka ovdje, a za koje sa sigurnošću znam da uvijek prate šta će danas bilo ko od nas kazati vezano za ubistvo, da odu u najbližu policijsku stanicu – s obzirom na da to ne zna i neće da uradi niti tužiteljstvo niti pravosuđe – da odu najbližu stanicu jer znamo da ne mogu živjeti sa teretom ubijenih devet ljudi“, poručio je Primorac, prenosi federalna.ba.

HSP-ovci naglašavaju da nijedna današnja politika ne odražava ono za šta su Kraljević i njegova vojska život dali.

„Ne treba ga stavljati u kontekst današnjih političkih odnosa u BiH niti ga trebaju hrvatske strane ekstremno svojatati na jedan pogrešan način. Blaž Kraljević je bio hrvatski političar i vojnik i datim okolnostima radio je što je mislio da je najbolje i najkvalitetnije“, naveo je Đapić.

Kraljevića zbog njegovih stavova i danas poštuju mnogi, a zalagao se za cjelovitu BiH i savez Hrvata i Bošnjaka protiv agresora. Nismo katolička vojska, već vojska Bosne i Hercegovine – bile su neke od izjava generala zbog čega je ostao zapamćen i na hrvatskoj i bošnjačkoj strani, prenosi federalna.ba.

(StarMo)