Naslovnica Politika Obilježena godišnjica rođenja Alije Izetbegovića

Obilježena godišnjica rođenja Alije Izetbegovića

133
foto: arhiva - ilustracija

Sarajevo — Na Šehidskom mezarju Kovači danas je obilježena godišnjica rođenja prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

Tim povodom položeno je cvijeće i proučena Fatiha na šehidskom spomen-obilježju i na mezarju na Kovačima.

Obilježavanju godišnjice su prisustvovali predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Povjereništvo Asocijacije mladih SDA BiH.

Džaferović je istakao da je Alija Izetbegović najznačajnija ličnost u modernoj hitoriji Bosne i Hercegovine.

– Bio je na čelu BiH za vrijeme raspada bivše Jugoslavije i borbe za osiguranje samostalnosti, nezavisnosti i međunarodnog priznanja BiH i uspješno je dobio tu bitku. Pod njegovim vodsvom BiH je postala nezavisna, međunarodno priznata država, članica Ujedinjeih nacija. Bio je na čelu BiH u vrijeme odbrane od agresije. BiH je odbranjena od agresije, sačuvana je cjelovita i demokratska. To su postignuća koja su direktno vezana za ličnost rahmetni Alije Izetbegovića i to će zauvijek biti upisano u historiji Bosne i Hercgovine. Bio je čovjek cijenjen i na istoku i zapadu kao državnik, kao mislilac, pisac, humanista – kazao je Džaferović, prenose bh. portali, koji se pozivaju na Fenu.

Naveo je da će djelo Alije Izetbegovića ostat kao trajna inspiracija budućim generacijama, kako se u skoro nemogućim uvjetima borio za slobodu, toleranciju, za demokratiju u BiH.

– Mudrost Alije Izetbegovića, potrebna je i danas u trenutku kada se BiH bori sa onim silama koje ne žele dobro našoj zemlji. Volio bih da postoji više jedinstva kod probosanskih političkih snaga. O tome je dosta puta govorio i predsjednik Alija Izetbegović. To je zapisano i u njegovim djelima, jer jedinstvo probosanskih političkih snaga, Bošnjaka i svih probosanskih političkih snaga je ustvari jedan od bitnih preduvjeta za uspješnu borbu za cjelovtu i demokratsku BiH. Toga bi trabeli biti svjesni svi akteri politčke scene, posebno oni koji za sebe kažu da su probosanske političke orjentacije – poručio je Džaferović.

U poređenju s periodom u kojem je BiH vodio Alija Izetbegović i današenjem vremenu, Bakir Izetbergović je kazao da i danas živimo u zemlji u kojoj su političke snage podijeljene.

– Još uvijek djeluju snage koje su protiv protiv BiH i njenog napretka. Stalno se suočavamo s time i to liči na jedno natezenje konopca. U vrijeme rahmetli Alije Izetbegovića bila je stopostotna vlast na tridest posto teritorije BiH, a danas je trideset posto vlasti na sto posto teritorije, tako da nije lako prave stvari vući u pravom smjeru, ali mislm da mi držimo tu stabilnost – kazao je Izetbegović.

Alija Izetbegović rođen je 1925. godine u Bosanskom Šamcu. Odrastao je i školovao se u Sarajevu, gdje je i diplomirao na Pravnom fakultetu.

Zbog svojih političkih opredjeljenja i djelovanja, dva puta je zatvaran i osuđivan. U poznatom, politički montiranom “Sarajevskom procesu” kao prvooptuženi u grupi od 13 muslimanskih intelektualaca osuđen je na 14 godina zatvora.

Alija Izetbegović je 1990. godine postao prvi predsjednik Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, koja je bila u sastavu SFRJ do međunarodnog priznanja nezavisnosti 6. aprila 1992. godine.

Godine 1996. izabran je za člana, a potom i za predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Autor je većeg broja publicističkih radova i studija te knjiga “Islam između Istoka i Zapada”, “Problemi islamskog preporoda” i “Islamska deklaracija”. Te knjige prevedene su na nekoliko jezika i objavljene u više zemalja. Objavio je knjigu “Moj bijeg u slobodu” 1999. godine, a 2000. knjigu “Sjećanja” (autobiografski zapis). Godine 2004. su objavljena sabrana djela Alije Izetbegovića u 10 tomova.

Dobitnik je niza priznanja i nagrada, kao što su Nagrada Kralja Fejsala, medalje Centra za demokratiju iz Vašingtona, a najutjecajniji španski list, madridski “El-Mundo” izabrao je Aliju Izetbegovića 1995. za ličnost godine u svijetu. Istanbulski Univerzitet Marmara dodijelio mu je 1997. godine titulu počasnog doktora pravnih nauka za doprinos zaštiti ljudskih prava, uspostavu mira, ali i kao uglednom pravniku. Na forumu u Kran Montani 1998. godine dobitnik je prestižne nagrade za unapređenje ljudskih prava.

Alija Izetbegović je umro 19. oktobra 2003. i ukopan je na šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu.

(StarMo)