Naslovnica Život Obilježena godišnjica pogibije petero civila u Zaliku

Obilježena godišnjica pogibije petero civila u Zaliku

213

Mostar — U prisustvu članova rodbine, prijatelja i komšija, u naselju Zalik, ispred zgrade Z 3, u četvrtak je obilježena 28. godišnjica žrtava ratnog zločina.

Tog 14. jula 1993. godine, u 14 sati i 45 minuta, od granate ispaljene sa položaja HVO-a, poginulo je pet civila – troje maloljetne djece i dvije žene: Azer (Muhe) Redžić (1983.), Enis (Bećira) Tabaković (1983.), četverogodišnja Azra (Harisa) Hadžić, njena majka Amela Hadžić, rođena Tanović (1966.) i Zejna Ćorić, rođena Isić (1967). Ranjene su Maja Kazazić i Alma Smajlović, na koje je zločin ostavio trajne posljedice.

Prisutnima se obratio direktor Osnovne škole Zalik, Džemal Juklo i uvodnim izlaganjem kazao više o mjestu pogibije i detaljima stravičnog zločina.

Prisutnima se obratio i Šefik ef. Čavčić, koji je, poručio da se nadamo da će zločinci konačno odgovarati, te kako ova generacija pamti najstrašnije zločince u historiji. Također se zahvalio organizatorima i kazao da treba okupljati i obilježavati datume stradanja na svakom od mjesta gdje su se stradanja dogodila.

Potom su prisutni članovi rodbine i komšije proučili Fatihu i položili cvijeće pored spomen-ploče, u ulazu zgrade, gdje se zločin dogodio.

(StarMo)