Naslovnica Mostar Obilježena godišnjica oslobađanja platoa Podveležja

Obilježena godišnjica oslobađanja platoa Podveležja

263

Mostar — U sklopu Manifestacije “Putevima pobjede Armije Republike BiH 2021” na Šehidskom turbetu u Podveležju polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe u petak uveče odata je počast šehidima i poginulim borcima Armije RBiH i MUP-a RBiH.

Skup je upriličen u pobodu obilježavanja 29. godišnjice oslobađanja prostora Mostara od srpsko-crnogorskog agresora juna 1992. godine, u znak sjećanja na izuzetne borbene uspjehe boraca Samostalnog bataljona odbrane Mostara pri oslobađanju lijeve obale Neretve u Gradu Mostaru i izvođenja dobro planirane i vrlo uspješne akcije Odreda Teritorijalne odbrane (TO) Podveležje na oslobađanju kompletnog platoa Podveležja, saopštili su organizatori.

U saopštenju se podsjeća da je 16. juna 1992. godine, nakon uspješnih borbi Samostalnog mostarskog bataljona i drugih jedinica u oslobađanju gradskog jezgra Grada Mostara, u sklopu operacije oslobađanja doline rijeke Neretve, Odred TO Podveležje po naređenju komandanta Samostalnog bataljona odbrane Mostara Arifa Pašalića, u skladu sa pripremljenim planom izvršio napad na položaje srpsko-crnogorskog agresora na svim dijelovima Podveležja i to Merdžan Glava, Svetigora, Šipovac, Ravnice, te blokirao putnu komunikaciju preko platoa Podveležje s ciljem sprečavanja izvlačenja naoružanja i opreme od strane agresora. Nakon višesatnih borbi, plato Podveležja je bio slobodan. Nažalost, poginula su 4 pripadnika Odreda i više njih je ranjeno.

Razbijene neprijateljske jedinice 10. motorizovane brigada bivše JNA su se izvlačile preko Čobanovog polja i Zijemalja prema Nevesinju. Toga dana poginulo je desetine, a zarobljeno preko 40 agresorskih vojnika i oficira, zaplijenjene su velike količine naoružanja i municije, između ostalog desetak haubica, više PAT-ova, preko 30 vojnih motornih vozila i druge opreme. U noćnim satima toga dana zajedno sa jedinicama Mostarskog bataljona uspostavljene su linije odbrane u zahvatu komunikacije prema Nevesinju, a blokirane su i jedinice agresora na releju Velež.

Obraćajući se u sklopu programa, čelni ljudi Odreda TO Podveležje Selim Isić Svila i Safet Nožić istakli su da trebamo biti ponosni na ono što su uradili borci Odreda TO Podveležja toga 16. juna, spašavajući preko četiri hiljade civila iz okruženja, podsjećajući na zločine, koji su tih dana provođeni nad nesrpskim stanovništvom na prostoru BiH.

Isić je posebno podvukao obavezu svih na čuvanju uspomena na šehide i poginule borce, prenošenja istine o odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995 i značaju i ulozi jedinica ARBiH i MUP-R BiH u Mostaru i na prostoru Hercegovine, a zbog pokušaje Udruženja proisteklih iz HVO i njihove politike da to minimiziraju.

Posebno je istaknuta časna borba ARBiH, za razliku od drugih vojnih formacija, čiji su pripadnici, te vojne i političke vođe osuđeni na međunarodnim i domaćim sudovima na dugogodišnje kazne zatvora za učinjene zločine, za UZP, a vojne i policijske snage RS i za zločin genocida.

Program je završen učenjem Hatma dove šehidima, stoji uz ostalo u saopštenju.

(StarMo)