Naslovnica Mostar Obilježena godišnjica formiranja samostalnog bataljona “Nevesinje”

Obilježena godišnjica formiranja samostalnog bataljona “Nevesinje”

463

Mostar — U organizaciji Patriotske Lige danas je polaganjem cvijeća i učenjem fatihe kod spomen obilježja poginulim borcima Samostalnog bataljona „Nevesinje“ u Sjevernom logoru obilježena 28. godišnjica formiranja ove vojne formacije A R BiH.

Cvijeće su položili ratni komandanti Jasmin Kazazić, Hamid Mutilović i pomoćnik za moral Hasan Lerić.

Bataljon je formiran na inicijativu izbjeglih Bošnjaka Nevesinja u Mostaru 3. 11. 1992. godine. Presudnu ulogu, kako je istakao penzionisani pukovnik Kazazić, dovođenjem rahmetli Miralema Juge, prvog komandanta, s Bjelimića u Mostaru imao je njegov rođak, rahmetli Mušan Jugo.

Tokom 18 mjeseci, koliko je pod tim imenom egzistirao, bataljon „Nevesinje“ imao je 21 poginulog borca.

„Treba istaći i činjenicu da je tokom rata u odbrani suvereniteta i nezavisnosti Bosne i Hercegovine poginulo 114 boraca A RBiH i MUP-a BiH rođenih u Nevesinju. Zato vas pozivam da ne zaboravimo ciljeve zašto su dali svoje živote. Dali su živote za slobodu, za čast, za odbranu svojih porodica i svoje domovine. To su najsvetiji ciljevi koje čovjek, uopće, može imati“, kazao je Kazazić.

Obilježavanje godišnjice, prema riječima Ibrahima Kujana, predsjednika općinske organizacije Patriotske lige pored ostalog ima za cilj njegovanje patriotskih osjećanja prema rodnom kraju i čuvanje od zaborava doprinosa pripadnika Samostalnog bataljona „Nevesinje“ u odbrani Mostara i državnog suvereniteta.

Kujan je na kraju recitirao svoje stihove o herojstvu rahmetli Muse Tinjaka, koji je poginuo u završnim ratnim operacijama na Treskavici. Na kraju programa pred duše svih šehida i nakon rata umrlih pripadnika bataljona smjernu dovu proučio je glavni imam Medžlisa IZ-e Nevesinje Mehmed ef. Čopelj.

(StarMo)