Naslovnica Mostar Obilježena godišnjica: Deblokada Mostara “jedan od najznačajnijih datuma”

Obilježena godišnjica: Deblokada Mostara “jedan od najznačajnijih datuma”

309

Mostar — U organizaciji Saveza ratnih vojnih invalida (RVI) Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), Jedinstvene organizacije boraca (JOB) HNK “Unija veretana”, Udruženja građana dobitnika najviših ratnih priznanja (DNRP) “Zlatni ljiljan” HNK, Organizacije porodica šehida i poginulih boraca HNK, danas je obilježena 27. godišnjica deblokade Mostara i oslobađanja bjelopoljske kotline “Putevima pobjede AR BIH 92-95”.

Nakon polaganja cvijeća i odavanja počasti poginulim pripadnicima AR BiH u Podharemu, spomen obilježju Sjeverni logor, te Šehitlucima, u Centru za kulturu Mostar održan je prigodan program, a upriličena je i izložbena postavka o herojima oslobodilačkog rata.

Obilježavanju je prisustvovao i federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević.

“Mi smo već nekoliko godina tu na ovaj datum, jer smatramo da je ovo jedan od najznačajnijih datuma deblokade Grada Mostara. Danas prije svega odajemo dužnu počast našem heroju Midhadu Hujduru Hujki i njegovim saborcima koji su dali živote u odbrani grada, države Bosne i Hercegovine. I zaista odavde iz Mostara odajemo počast svim šehidima i poginulim borcima, svim braniocima BiH, svima onima koji su dali dijelove tijela i naravno svoju mladost”, rekao je uz ostalo Bukvarević.

On je kazao kako je trajni zadatak da se o tome govori mladim generacijama o istini i odbrani Bosne i Hercegovine, o istinskim herojima odbrane BiH i da im se prenosi potreba da znaju o svojoj historiji, “ali da razvijaju državu BiH u slobodi, miru i suživotu”.

Ratni komandant Armije RBiH u Mostaru Suad Muharemović rekao je da je ovo jedna od najznačajnijih operacija.

“Operacija koja nam nekako kida radost i tugu, radost jer smo smogli snage da deblokiramo nakon 50 dana okruženja grad Mostar, a tuga jer smo u toj operaciji izgubili našeg komadanta Mithata Hujdura Hujku i 40 saboraca koji su ugradili svoje živote u temelje grada Mostara i domovine Bosne i Hercegovine”, rekao je Muharemović.

On je podsjetio kako je istočni dio Mostara od 9. maja 1993. godine bio u totalnom okruženju, te da je ponestajalo je materijalno-tehničkih sredstava, a nije bilo ni hrane ni municije, niti bilo čega.

“Svakodnevno, konstantno su kolone izbjeglica pristizale u Mostar iz cijele Hercegovine i morala se donijeti neka odluka šta da se radi. Ovo je bila jako rizična odluka jer nije bilo šanse za popravak. Hvala Bogu da smo imali toliko hrabrih boraca koji su žrtvovali, sigurno nije floskula, svoje živote da deblokiraju grad Mostar, da ga spoje sa Jablanicom i dalje sa Bosnom i Hercegovinom kako bi prvo izvukli veliki broj ranjenika koji se nalazio u Mostaru i smjestio u bolnice Jablanica, Konjic, Sarajevo, a s druge strane ubacili dovoljne količine hrane, municije i svega onoga što nam je bilo neophodno da nastavimo borbu za odbranu grada Mostara.

Hrvatsko vijeće odbrane i Hrvatska vojska, jer je čitavo vrijeme jedna Hrvatska brigada bila na ovom frontu, su izvršili veliku odmazdu nad civilnom stanovništvom”, rekao je Muharemović, te podsjetio da je samo sa stolačke visoravni oko 2300 ljudi završilo za tri-četiri dana u logorima.

“Oni su 15. jula pokušali još jedan kontra-napad i to je zadnje ono što su oni mogli učiniti Armiji Bosne i Hercegovine. Sama deblokada znači za sebe nešto veliko, ali i sav onaj moral, energija, sinergija naroda i vojske i tako dalje su ogromni, narasli do ogromnih razmjera da mi do kraja rata smo suvereno vladali ovim prostorima, ne bojeći se ni jednog trenutka da možemo izgubiti bitku za Mostar”, rekao je Muharemović.

U poslijepodnevnim satima će biti održan Marš Sjeverni logor- Marića mahala, te odavanje počasti i polaganje cvijeća na Šehidskom turbetu Vrapčići, Šehidskom turbetu Bijelo Polje-Potoci, te u Memorijalnom centru Drežnica.

(StarMo)