Naslovnica Mostar Obilježena 29. godišnjica formiranja Samostalnog bataljona “Nevesinje”

Obilježena 29. godišnjica formiranja Samostalnog bataljona “Nevesinje”

236

Mostar — Polaganjem cvijeća i učenjem fatihe na centralnim Mostarskim šehitlucima i kod spomen obilježja u U.S.R.C „Midhat Hujdur Hujka”, danas je u organizaciji Udruženja demobilisanih boraca Armije R BiH iz Nevesinja i pravnih subjekata koji okupljaju Bošnjake porijeklom iz Nevesinja obilježena 29. godišnjica formiranja Samostalnog bataljona „Nevesinje“.

„Šehitluci nisu mjesto gdje se drže neki posebno veliki govori. Šehitluci su mjesto koja svojom slikom kazuju više od svega. I ovi naši Šehitluci u svijet šalju veliku i snažnu poruku o višestoljetnom kontinuitetu opstojnosti i odvažnosti jednoga naroda prema državi koja je uspostavljenja prije mnogih drugih. Bosna i Hercegovine se u desetom stoljeću spominje kao država i nema njenog diskontinuiteta, bez obzira na vlasti i vladare koji su njome vladali. Ona je ostala i opstala i dalje se zove Bosnom i Hercegovinom“, u kratkom obraćanju istakao je mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović, prenosi Mostarski.ba.

Prisutne je podsjetio na činjenicu da je u bošnjačku kulturu duboko ukorijenjena običajnost posjete mezarijima s ciljem uzimanja pouke o prolaznosti života i jačanja spoznaje o tome koliki su bili dometi svake pojedinačne žrtve koju su podnosile prethodne generacije. „Svaka ta žrtva ima svoje ime i prezime, svoju ulogu i svoju vrijednost, a potom ima i svoje kolektivno značenje koje je utkano u slobodu ovoga grada u temelje nezavisne, slobodne i međunaronodo priznate Bosne i Hercegovine“, poručio je muftija Dedović.

Kratkim podsjećanjem na ratni put Samostalnog bataljona „Nevesinje“, formiranog na današnji dan 1992. godine, njegov ratni komandant, pukovnik u penziji, Jasmin Kazazić podsjetio je na opće statističke podatke i evocirao uspomene i lična sjećanja na neke od heroja koji su poginuli u sastavu ovog bataljona.

Govoreći o ulozi ove jedinice ARBiH Kazazić je naglasio da su u sudbonosnim vremenima za grad Mostar 72 dana ostali na ratnim linijama u Šantićevoj ulici gdje su imali nekoliko poginulih boraca, ali su borbeni položaji ostali sačuvani. Referirao se i na jednu od najbriljantnijih vojnih akcija deblokade Mostara 30. juna 1993. godine, u kojoj su pripadnici Samostalnog bataljona zajedno sa borcima drugih armijskih jedinca i MUP-a R BiH imali značajnu ulogu i gdje su pokazali respektabilnu hrabrost i odvažnost.

„U toj akciji koja je trajala nepunih dva i po sata A R BiH je oslobodila najveću teritoriju na prostoru cijele Bosne i Hercegovine tokom 1993. godine“, kazao je Kazazić.

(StarMo)