Naslovnica Mostar Obilježena 28. godišnjica pogibije komandanata Juge i Imamovića

Obilježena 28. godišnjica pogibije komandanata Juge i Imamovića

146

Mostar — U organizaciji Udruženja „Povratkom za Bosnu i Hercegovinu“, Udruženja Zlatnih Ljiljana, Patriotske lige i Jedinstvene organizacije boraca (JOB) Grada Mostara na mostarskim Šehitlucima danas je obilježena 28 godišnjica pogibije ratnih komandanata, pukovnika Miralema Juge i Huse Imamovića, saopštili su organizatori.

Poginuli su 7. septembra 1993. godine na putu prema komandi 4. Korpusa gdje je Imamović trebao preuzeti komandu 47. brdske brigade, a Jugo biti imenovan na mjesto pomoćnika komandanta 4. Korpusa. Sa njima poginula je i Miralemova sestra Amira. 

Miralem Jugo, čijim imenom je nazvana kasarna u Bijelom Polju, dao je veliki doprinos u formiranju jedinica Armije Republike Bosne i Hercegovine u zoni odgovornosti 4 Korpusa. Bio je komandant „Nevesinjskog bataljona“ koji je dao nemjerljiv doprinos u odbrani Mostara na svim linijama fronta. Zajedno sa Midhatom Hujdurom Hujkom i nekolicinom starješina 4. Korpusa planirao je vojnu akciju deblokade Mostara 30. juna 1993. godine. Tom prilikom oslobođen je prostor od 85 do 90 km2. Bila je to najbriljantnija i najvažnija pobjeda AR BiH u cijeloj Bosni i Hercegovini, nakon koje je Armija iz odbramenenih prešla u oslobodilačke pohode.

Prema zamislima rahmetli Huse Imamovića urađene su formacijske strukture svih vojnih jedinca u Armiji BiH na cijelom području Bosne i Hercegovine. Imamović se kao komandant istakao i u jedinicama 2. viteške motorizovane brdske brigade u Sarajevu, posebno na linijama odbrane na Sokolju, Briješću i Žući.

„Jugo i Imamović su bili časni i ponosni sinovi ove zemlje, dobri i čestiti Bošnjaci, istinske patriote. Oni su svojom žrtvom pokazali kako se voli svoja domovina. Sve svoje intelektualne sposobnosti, svoje vojničko znanje i umijeće stavili su u službu odbrane ovih prostora. Njihova žrtva treba da bude trajno urezana u naše pamćenje“, obraćajući se prisutnima istakao je brigadni imam Ibrahim ef. Ćatić.

Jačanje kulture sjećanja i očuvanje slobode na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine bila je osnovna poruka koju je okupljenima uputio general AR BiH Sulejman Vranj. „Ova država je toliko velika da u njoj ima mjesta za sve. Nađimo načina da stvaramo bolju budućnost. To je ono što nam treba“, kazao je Vranj.

Polaganjem cvijeća i učenjem fatihe dužno poštovanje prema komandantima iskazali su predstavnici brojnih institucija i udruženja: Ministarstva za pitanje boraca HNK, Skupštine HNK, zastupnik u Parlamentarnoj Skupštini BiH Edin Mušić, Saveza Patriotske lige BiH, JOB-a Grada Mostara, Udruženje povratkom za Bosnu i Hercegovinu, ratni komandanti, Regionalnog odbora SDA Istočne Hercegovine, te drugi.

(StarMo)