Naslovnica Mostar Obilježavanje 9. maja: Zagledani u budućnost

Obilježavanje 9. maja: Zagledani u budućnost

375

Mostar — Sjećajmo se prošlosti, zagledani u budućnost, kako se prošlost više nikada nikome ne bi ponovila, poručili su u petak na press-konferenciji iz organizacionog odbora manifestacije „Vjerni slobodi – vjerni domovini“, u okviru koje će u Mostaru u nedjelju biti obilježen 9. maj.

Sa press-konferencije je još jednom istaknuto kako se nizom manifestacija daj datum želi obilježiti i kao Dan Evrope, Dan pobjede nad fašizmom, ali i kao Dan Zlatnih Ljiljana, Dan logoraša, zatim, 28. kao godišnjica ubistva zarobljenih pripadnika Armije Republike BiH u zgradi komande 4. Korpusa (Vranica), kao 28. godišnjica „otvorene agresije i napada HVO i HV na grad Mostar“. Kazali su to predstavnici Udruženja građana dobitnika najviših ratnih priznanja „Zlatni ljiljan“ HNK-a, Udruženja antifašista i boraca NOR-a (UABNOR) Mostar, Medžlisa Islamske zajednice Mostar, te mostarskog Udruženja logoraša.

„Po prvi put, svi koji 9. maj obilježavaju sa raznih historijskih konteksta prave zajedničku manifestaciju“, rekao je predsjednik UABNOR-a Mostar i predsjednik Saveza antifašista i boraca NOR-a Hercegovine, Sead Đulić, dodajući kako je glavna poruka „potreba opšteg jedinstva oko najvažnijih stvari“, te je cilj „da pošaljemo poruke pomirenja, ravnopravnosti, jednakosti i slobode“, kako bi se naučilo za budućnost.

„Nismo ‘zakovani’ u ratu, nego smo zagledani u budućnost“, naglasio je Đulić.

Predsjednik Udruženja logoraša Mostara, Emir Hajdarović naglasio je kako je 9. maj i Dan logoraša – opomena za budućnost. „Da se više nikome ne bi dešavalo ono što što se dešavalo ljudima na ovim prostorima, samo zato što smo bili drugačiji po imenu i prezimenu“, rekao je uz ostalo Hajdarović. On je rekao i kako bi 9. maj kao datum trebao spajati sve žrtve na ovim prostorima, te je on ulog za budućnost.

Predsjednik Organizacionog odbora, ispred Udruženja „Zlatni ljiljan“, Suad Muharemović, podsjetio je kako je maj sudbonosni mjesec za Mostar, podsjećajući na maj 1991., kada su na Pologu blokirani tenkovi bivše JNA, zatim na maj 1992., kada je srpsko-crnogorski agresor zauzeo lijevu obalu Neretve i protjerao stanovništvo, te na maj 1993. godine, kada se dogodila „brutalna agresija HV-a i HVO-a na Mostar“, zatim zarobljavanje i ubistvo pripadnika Armije RBIH iz Komande u zgradi „Vranica“, kada je cijela Hercegovina postala veliki konc-logor, nakon masakra nad civilima u Ahmićima, Doljinima i Sovićima…

Muharemović je rekao i da je maj mjesec pobjede nad fašizmom, rekavši da je Armija Republike BiH prepoznata kao antifašistička. „Pečat tome dat je na paradi antifašističkih snaga 1995. godine u Parizu, kada je komandant sa ovih prostora Semir Drljević Lovac nosio zastavu Armije Republike BiH“, naglasio je Muharemović.

On se osvrnuo i na aktuelno stanje, dodajući kako se na prostorima Mostara ovih dana „fašizam počeo ulaziti u kuće“, te je poručio da se manifestacijom želi uputiti i poruka političarima, te institucijama da „ovo stanje nije normalno“, ustvrdivši kako pravosuđe „ili površno ili nikako ne rade svoj posao“. Kao primjer, naveo je slujač „Vranica“, koji već 28 godina čeka kraj i u kojem još niko nije osuđen za zločin nad zarobljenim pripadnicima Armije RBIH. Takođe, dodao je Muharemović, osim lidera tzv. „Herceg-Bosne“ za udruženi zločinački poduhvat, izvršioci napada na Mostar nisu procesuirani.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Mostar, Dino ef. Maksumić najavio je da će u nedjelju u dijelu manifestacije na mostarskim Šehitlucima pored ostalog obratiti se i poruku poslati i mostarski muftija Salem ef. Dedović.

Inače, za nedjelju u 19 sati najavljena je posjeta Partizanskom spomen obilježju i polaganje cvijeća, u 11 sati je posjeta Šehitlucima, zatim u 11.30 posjeta Starom mostu, gdje je uz ostalo predviđeno bacanje cvijeća u Neretvu u znak sjećanja na žrtve fašizma i počasni skok, te u 12 sati u Centru za kulturu Mostar, gdje će se održati poseban program pod nazivom ‘Sjećanje na 9. maj’. Cijela manifestacija održat će se pod sloganom „Vjerni slobodi – vjerni domovini“.

(StarMo)