Naslovnica BiH Obavještajni podaci o BiH: Ne postoji nijedan mogući razlog…

Obavještajni podaci o BiH: Ne postoji nijedan mogući razlog…

383

Sarajevo — Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić, sa zamjenicima Mijom Krešićem i Mirkom Okolićem, sastao se danas u Sarajevu sa zamjenikom načelnika štaba Vrhovne savezničke komande za Evropu (VCOS) SHAPE, ujedno operativnim komandantom operacije “Althea” EUFOR, generalpukovnikom Briceom Houdetom.

Razgovarano je o budućim aktivnostima Oružanih snaga BiH (OSBiH) u pogledu deminiranja, saradnje sa NATO-om, te učešća u mirovnim operacijama i unutrašnjoj političko-sigurnosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Podžić se zahvalio na proaktivnom djelovanju EUFOR-a u cilju očuvanja sigurnosti u ovo izazovno vreme po BiH, te naglasio da ova posjeta još jednom potvrđuje predanost Evrope da se brine o ovoj regiji odnosno zemljama koje su na putu pridruživanja EU.

Ministar odbrane BiH naglasio je da EUFOR u velikoj mjeri pomaže izgradnji kapaciteta Oružanih snaga BiH provođenjem obuke i vježbi, a posebno se ističe godišnja vježba EUFOR-a, gdje i OSBiH imaju priliku da ‘rame uz rame’ sa snagama EU testiraju svoje sposobnosti.

Operativni komandant misije ALTHEA EUFOR generalpukovnik Houdet istakao je svoju počastvovanost ovim sastankom te prilikom da iznese stav kako se u BiH mnogo radi na očuvanju mira.

Također, naglašena je velika predanost kako bi se osigurala nova oprema za Deminerski bataljon OSBiH, da bi se proces deminiranja u BiH uspješno nastavio.

Houdet je obrazložio da je njegova misija osigurati što bolju saradnju i razumjevanje između Brisela i Bosne i Hercegovine, naglašavajući da su njegovi nadređeni ambasadori 27 članica EU sa sjedištem u političko sigurnosnom Vijeću EU u Briselu.

Sagovornici su se saglasili da u ovom trenutku obavještajno-sigurnosni podaci pokazuju na to da u BiH ne postoji niti jedan mogući razlog za destabilizaciju i pojavu konflikta.

Sigurnosna situacija u BiH je stabilna, a rješavanje unutrašnjih problema stvar je dijaloga, pragmatizma i dobrog liderstva kako bi očuvali sigurno i stabilno okruženje, naglašeno je na kraju sastanka, saopšteno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

(StarMo)