Naslovnica Život Obavještajni izvještaj: Domaći ekstremizam – pojačana prijetnja za SAD

Obavještajni izvještaj: Domaći ekstremizam – pojačana prijetnja za SAD

314
foto: agencije - ilustracija

Washington — Nasilni ekstremisti, gnjevni zbog političkih pitanja i puni rasnih predrasuda, predstavljaju “pojačanu prijetnju” za SAD, naveli su američki zvaninici u obavještajnom izvještaju, javlja AP.

Nalazi iz izvještaja, objavljenog više od dva mjeseca nakon što je u Kongres SAD upala grupa razularenih pristalica bivšeg predsjednika države Donalda Trumpa, na istoj su liniji kao upozorenja koja su prethodnih sedmica iznosili američki zvaničnici, uključujući direktora Federalnog istražnog biroa (FBI) Christophera Wraya, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Wray je nedavno rekao da prijetnja od domaćeg nasilnog ekstremizma “metastazira” širom zemlje.

Cjelovit povjerljiv obavještajni izvještaj predstavljen je Bijeloj kući i Kongresu SAD, a javnosti kratak sažetak o procijenjenoj prijetnji.

Obavještajni zvaničnici su naveli u izvještaju da su ekstremisti od kojih prijeti nasilje motivirani različitim ideologijama.

Navodi se da će gnjev zbog ograničenja uvedenih radi suzbijanja korona virusa i lažno uvjerenje da su novembarski predsjednički izbori pokradeni “gotovo izvjesno” podstaći dodatno nasilje u 2021. godini.

U izvještaju stoji i da najveću prijetnju predstavljaju nasilni ekstremisti motivirani rasnom mržnjom, za koje zvaničnici procjenjuju da bi najprije mogli izvesti masovne napade na civile, kao i militantne grupe, na čijoj bi meti mogli se naći pripadnici policije i zvaničnici vlade.

Prijetnja od strane paravojnih formacija povećala se 2020. godine i očekuje se da će se ponovo povećati ove godine, navodi se u rezimeu izvještaja.

Izvještaj navodi da bijeli supremacisti pokazuju tendenciju ka jačanju transnacionalnih veza. Mala grupa njih otputovala je u inostranstvo da bi se povezali sa ljudima koji dijele njihovu ideologiju, navodi se u izvještaju, koji ne navodi gdje su išli ili sa kim su se upoznali.

(StarMo)