Naslovnica Mostar O saradnji hercegovačko-neretvanske i dubrovačko-neretvanske regije

O saradnji hercegovačko-neretvanske i dubrovačko-neretvanske regije

230

Mostar — Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Nevenko Herceg primio je u ponedjeljak župana Dubrovačko-neretvanske županije u Hrvatskoj Nikolu Dobroslavića.

U otvorenom i prijateljskom razgovoru o mnogim temama razmatrana je suradnja dvije regije, pogotovo kada je u pitanju saobraćajna povezanost i saradnja u sklopu IPA prekograničnih projekata, saopšteno je iz Vlade HNK.

Razgovarano je i o Jadransko-jonskoj cesti, projektu Gornji horizonti kao i o pitanjima vodosnabdijevanja na području općine Ravno i odvodnje otpadnih voda s Ivanice.

Predsjednik Herceg upoznao je župana Dobroslavića o tome kako je Vlada, pored borbe s epidemijom, intenzivno radila i na osmišljavanju mjera pomoći privredi.

”Na tom tragu, Vlada je usvojila Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa (COVID-19) i podršci ekonomiji na području HNK (tzv. Korona zakon) putem kojega će privredi pomoći s više od 9 miliona maraka, s ciljem očuvanja radnih mjesta”, kazao je predsjednik Herceg.

Župan Dobroslavić istakao je kako je današnji prijem još jedna potvrda izvrsne saradnje te dvije regije.

“Niz je zajedničkih projekata kojima želimo unaprijediti uslove življenja za građane s obje strane granice. Želim vjerovati u to kako će ‘korona kriza’ uskoro biti iza nas i kako ćemo se, još snažnije, moći posvetiti realiziranju započetih i osmišljavanju novih projekata za dobrobit svih građana naše dvije regije”, zaključio je župan Dobroslavić.

Na kraju sastanka iskazana je obostrana spremnost za saradnjom i razmjenom iskustava u nastojanjima da se što uspješnije štiti zdravlje građana i zaustavi širenje koronavirusa, stoji u saopštenju.

(StarMo)