Naslovnica Život O čipovanju i 5G umjesto o zaštiti

O čipovanju i 5G umjesto o zaštiti

332

Sarajevo — U jeku pandemije koronavirusa, kako u selima tako i u gradovima, vodi se žestoka rasprava o ovoj epidemiji. No, bilo bi dobro da se više priča o efikasnosti zaštitnih maski, fizičkoj distanci i drugim mjerama zaštite. Nažalost, priča se o tome šta je vjerovatnije: da je koronavirus uzrokovan 5G mrežom ili da je to uvod u masovno čipovanje svjetske populacije koje će doći pod krinkom vakcinacije, javlja Federalna televizija (FTV).

Osobe koje vjeruju u teorije zavjere će pretraživati i čitati samo ono što potvrđuje teoriju u koju vjeruju i zanemarit će znanstveni članak iz koga bi primili informaciju. U konačnici to se reflektira na ponašanje ljudi – objašnjava psiholog Jadranka Kolenović-Đapo.

A kako smo svi umreženi tehnološkim čudima koje ne razumijemo, logično je uzrok problema pronaći u tajnim planovima svjetske dominacije koja se odvija razvojom 5G mreže. Još ako je tekst koji smo pročitali na neprovjerenim internet stranicama ilustrovan, tim prije će postati i jedina istina. Barem do neke nove stranice sa boljim slikama.

– Bilo koja telekomunikacijska tehnologija, uključujući i 5G, nikakve veze nema s koronavirusom. Ne postoji dokazani naučni način da se elektromagnetni talasi zračenja dovedu u vezu s virusima, pogotovo da se tim upravlja bilo kakvom pandemijom – ističe IT ekspert Aleksandar Mastilović.

Pošto smo trenutno u fazi instaliranja 4G mreže, teoretičari zavjere tvrde da nema razloga za paniku u BiH. Ali vijest da su Putin i Rusija pripremili vakcinu koju će vjerovatno koristiti naši susjedi zabrinjava. Pitanje je ko će nas prije čipovati – Rusi ili ostatak svijeta?

– Brzo povjerujemo i dalje ne želimo ništa provjeriti nego se zadržavamo čvrsto na nečemu što nikada ne može biti pokazano. Nije nemoguće obrazovanjem i učenjem to promjeniti već ljudi, naprosto, to ne žele jer ovdje se osjećaju komotno. Zbog toga smatraju da je virus izmišljen i da mogu hodati i raditi šta žele – navodi Kolenović-Đapo.

– Što se tiče teorije o čipovanju putem vakcina, tehnološki je skoro nezamislivo da s ovim što danas znamo možemo ubaciti čip u toj formi u krvotok. Ako ćemo pričati o zračenju, i žice koje provode struju zrače, ali nisam siguran da je civilizacija spremna odreći se električne energije zbog toga – kaže Mastilović, prenosi federalna.ba.

Struje se definitivno nećemo odreći, ali zdravog razuma i logike već jesmo u onom trenutku kada pomislimo da je priča o korona virusu teorija zavjere.

(StarMo)