Naslovnica Politika NYT: Trump “zaradio milione” tokom mandata

NYT: Trump “zaradio milione” tokom mandata

367
foto: agencije

New York — Američki list The New York Times (NYT) navodi, u podužoj istrazi u kojoj je učestvovalo deset novinara, da je više od 200 stranih kompanija, interesnih grupa i stranih vlada uveliko profitiralo od predsjednika Donalda Trumpa, kroz sporazume s njegovim odmaralištima i hotelima u zamjenu za olakšice koje su dobijali od njegove administracije.

Prema istrazi pod naslovom “Močvara koju je Trump izgradio”, u prve dvije godine Trumpovog mandata na mjestu predsjednika, kompanije u vlasništvu porodice Trump prikupile su oko 12 miliona dolara u zamjenu za usluge koje su predsjednik ili njegova administracija činili za 60 stranaka čiji su interesi bili ugroženi.

NYT naglašava da su predsjednik ili njegova vlada zaista ”gurali interese tih stranaka na ovaj ili onaj način”.

List je opisao Trumpa kao “predsjednika biznismena” koji je u Washingtonu kulturu traženja usluga iskoristio za svoje hotele i odmarališta, a zaradio je milione glumeći “vratara vlastite administracije”.

NYT naglašava da su Trumpovi postupci u suprotnosti s njegovim izbornim obećanjima 2016. godine, kada se obavezao da će isušiti močvare iskorištavanja utjecaja, kako je rekao.

 

(StarMo)