Naslovnica Region NYT: Hrvatska jedina označena crvenom u Evropi

NYT: Hrvatska jedina označena crvenom u Evropi

475

Zagreb/New York — Iako se čini kako se u nekim zemljama pandemija koronavirusa smiruje, broj novih slučajeva širom svijeta raste brže nego ikad te se svakodnevno prijavljuje više od 100.000 novih slučajeva zaraze.

New York Times (NYT), američke novine koje su osvojile 130 Pulitzerovih nagrada, redovno prati sve najnovije informacije povezane s covidom-19 te čitaocima predstavlja interaktivne grafikone i tabele u kojima se mogu vidjeti najnoviji podaci o broju umrlih, ukupnom broju slučajeva i pojavi novih žarišta.

Hrvatskog čitaoca je ovih dana mogla iznenaditi ažurirana svjetska karta koronavirusa na stranici portala NYT na kojoj je Hrvatska jedina zemlja u Evropi označena jarko crvenom bojom, prenosi Index.hr.

Mnogi hrvatski građani prirodno će postaviti pitanje – pa zašto su oni jedini crveni? Ovo pitanje ima smisla jer i druge evropske države imaju žarišta koronavirusa; naprotiv, Hrvatka ima mnogo manje slučajeva od Italije, Francuske, Britanije i slično.

Međutim, razlog zašto je Hrvatska tako jarko istaknuta jest taj da ova specifična interaktivna karta prikazuje pojavu žarišta, odnosno porast broja novih slučajeva. One zemlje kod kojih pada broj zabilježenih infekcija obojene su u plavu boju (Velika Britanija, Poljska i Grčka), a one kod kojih je broj novozaraženih stabilan i nepromijenjeno u svijetlu oker boju (Rusija, Francuska, Italija itd.). One države u kojima je zabilježen porast slučajeva koronavirusa su narančaste ili crvene; zavisno o jačini rasta – svjetlije narančasta govori o slabom porastu novozaraženih, tamnija narančasta o srednjem, a crvena o značajnom.

Dakle, jedino je Hrvatska crvena u cijeloj Evropi jer je trenutno zemlja s najjačim porastom broja zaraženih covidom-19. Čak su Srbija i BiH, koje imaju veći broj dnevnih slučajeva od RH umjerenije boje; one su svjetlije narančaste. To ne znači da je RH najgora po broju slučajeva ili da su najrizičnija zemlja u Evropi, to samo govori o tome da su vrlo brzo skočili s nula infekcija na skoro 100 dnevno.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)