Naslovnica Mostar NVO: Sportski centar na mjestu nekadašnje deponije

NVO: Sportski centar na mjestu nekadašnje deponije

316

Mostar — Osam nevladinih organizacija (NVO) iz Mostara, koje provode sportske i ekološke aktivnosti, potpisali su u utorak sporazum o međusobnoj saradnji, sa ciljem konačne realizacije projekta Sportsko-rekreacionog centra na lokalitetu površinskog kopa Vihovići nekadašnjeg rudnika mrkog uglja.

Podsjećanja radi, tokom i nakon rata, taj lokalitet bio je i nelegalna deponija smeća, koja je, zahvaljujući saradnji sa Vladom Njemačke prije desetak godina sanirana.

Sporazum o saradnji, radi realizacije Sportsko-rekreacionog centra na lokalitetu Vihovići iznad Mostara, potpisali su predstavnici udruge “Eko Kop”, koja okuplja mještane Vihovića i okolnih naselja, te Hrvatskog planinarskog društva „Prenj 1933“, zatim atletskog kluba Sanus Motus, udruge Zdrav Život Kinezis, Paraglajding kluba Extreme, Hercegovina Bike, Ronilačkog kluba Mostar, te udruge Nordijsko hodanje Zdrav Korak.

“Zamisao je da na sportsko-rekreacijskom centru bude različitih sportova. Biće staze za trčanje, biciklističke staze, biće svakako i sadržaja za naše najmlađe – tobogani, ljuljačke i tako dalje”, izjavio je na svečanosti potpisivanja sporazuma u Hrvatskom domu herceg Stjepan Kosača. predsjednik udruge “Eko Kop”, Vjekoslav Novak.

Ideja o sportsko-rekreacionom centru potekla je – kako se čulo na konferenciji za medije – iz naselja Vihovići, Rudnik i Orlac, koji su godinama imali ekološke probleme. Na tom lokalitetu oko 150 godina nalazio se rudnik mrkog uglja, čiji površinski kop je potom zapušten, pa je sredinom devedesetih i nakon rata postao i nelegalna deponija smeća, što je stvorilo i ekološku bombu.

“Kao što znate, jezero na površinskom kopu je spojeno s Neretvom, tako da je problem bio i sami tok do Jadrana”, istakao je glasnogovornik udruženja “Eko Kop”, Branislav Stojkić.

Na tom lokalitetu, svega par kilometara od centra grada, prije desetak godina započet je sa Vladom Njemačke projekat sanacije površinskog kopa. Prije godinu dana, NVO su na tom mjestu napravile i prvu stazu sa 100 lipa, posvećenu mostarskim rudarima. Sa rekreacionim centrom, mještani i NVO žele otići i korak dalje.

“Kad pričamo o ovom centru, mi ne pričamo o nikakvoj divljoj gradnji, ne pričamo o zgradama, ne pričamo o betonu, pričamo ponovo o prirodnim materijalima, prirodnom ambijentu, iskorištavanju električne energije u smislu solara ili vjetroelektrana. Kad govorim o solarima, ne pričam o megavatima nekim velikim, jednostavno pričam za par kućica, koje će tu biti”, kazao je Stojkić.

Predstavnici organizacija potpisnica sporazuma ističu da će izgradnjom sportsko-rekreacijskog centra dobiti odlične uslove za rad.

“Naše udruženje dobija jednu jako kvalitetnu i atraktivnu lokaciju za održavanje raznih vrsta treninga, omogućava nam u budućnosti i lokaciju na kojoj se može izgraditi i nekakva atletska borilišta – na primjer za bacanje kugle, za skok udalj, za troskok”, rekao je Vedran Markotić, predsjednik Udruženja i Atletskog kluba Sanus Motus iz Mostara.

NVO ističu i da već neke mostarske firme žele donirati i pomoći da projekat bude ostvariv. Namjeravaju aplicirati i na EU-fondove.

(StarMo)