Naslovnica Mostar NVO: Poništena vodna saglasnost za izgradnju mHE na Bunskim kanalima

NVO: Poništena vodna saglasnost za izgradnju mHE na Bunskim kanalima

376
Bunski kanali; Screenshot: YouTube, dron: Adil Baralija

Mostar — Ekološko udruženje Majski cvijet saopštilo je u petak ujutro kako je dobilo presudu Kantonalnog suda Mostar, kojom su poništene odluke o vodnoj saglasnosti za izgradnju mini hidroelektrana (mHE) na Bunskim kanalima zbog procesnih pogrešaka, pa se u skladu sa presudom postupak za izdavanja vodne saglasnosti mora ponovo provesti.

“Imajući u vidu da je ovom presudom poništena vodna saglasnost, može se zaključiti da investitor nema valjanu dokumentaciju za izdavanje okolinske dozvole u ponovljenom postupku”, stoji u saopštenju Udruženja “Majski cvijet”.

Naime, iako je Kantonalni sud u Sarajevu prošle godine donio presudu kojom se poništava okolinska dozvola koju je Federalno ministarstvo okoliša i turizma izdalo za gradnju dvije mHE na Bunskim kanalima, investitor je ponovno podnio zahtjev prema tom Ministarstvu. Ponovljeni postupak pred tim Ministarstvom je u toku.

“Ova presuda za nas predstavlja neku vrstu pobjede i uspjeha i daje nam podstrek da ne odustanemo od naše borbe. Posebno ističemo da je ovo samo dodatni dokaz da je u ovom slučaju učinjeno niz proceduralnih grešaka te da je izuzetno važno da se konačno zabrani izgradnja mHE na Bunskim kanalima. U skladu sa tim pozivamo Federalno Ministarstvo okoliša i turizma da se vodi dosadašnjim činjenicama i dokazima”, navodi Oliver Arapović ispred ekološke udruge “Majski cvijet”.

Napominju i da su dobili odgovor od novoizabranog gradonačelnika Mostara, Marija Kordića, na njihov zahtjev, u kojem je naveo da će u narednih 10 dana održati sastanak sa predstavnicima ekološkog udruženja “Majski cvijet”.

“Pozivamo Skupštinu HNK da definira rok za realizaciju zaključka, sa jedne od posljednjih sjednica Skupštine, u kojem se traži od Vlade HNK-a preispitivanje dodijeljenih koncesija za izgradnju mHE na lokalitetu Bunskih Kanala, jer je koncesija dodijeljena nad zaštićenim dijelovima prirode. Mi nastavljamo našu pravnu borbu i nećemo stati dok se ne zabrani izgradnja mHE na Bunskim kanalima, spomeniku prirode”, stoji u saopštenju.

(StarMo)