Naslovnica Mostar NVO iz Blagaja: Provokacija “Mladeži HDZ-a Mostar”

NVO iz Blagaja: Provokacija “Mladeži HDZ-a Mostar”

332
foto: arhiva - ilustracija

Mostar — U povodu održane manifestacije „Obilježavanje 543 godine smrti kraljice Katarine Kosače“ na Starom gradu Blagaju u organizaciji „Mladeži HDZ Mostar“, saopštenjem za javnost oglasila se Koordinacija nevladinih organizacija iz Blagaja.

“Planirani sadržaj manifestacije sa jednonacionalnom ikonografijom, izmišljinim obilježjima Mostara i obilježjima paratvorevine Herceg-Bosne na lokalitetu Starog grada Blagaja bio je politički skup sa folklornim sadržajima i iskrivljenim istorijskim činjenicama, koji je imao za cilj provokaciju građana Grada Mostara.

Herceg Stjepan Kosača je bio veliki bosanski feudalac i mudar upravitelj, koji u svoje vrijeme spajao istočne i zapadne kulture, čiji je sin Ahmet paša Hercegović bio veliki osmanski vezir, a kćerka Katarina Kosača-Kotromanić supruga bosanskog kralja Stjepana Tomaša Kotromanića, na koju su građani Blagaja posebno ponosni.

Zbog toga, kao i neprihvatanja istinitih i istorijskih činjenica iz prošlosti i presuda Međunarodnog suda u Hagu po pitanju Herceg Bosne, sadržaji koji imaju nisu dobrodošli na Starom gradu Blagaju.

Stanovništvo Blagaja nikad neće prihvatit održavanje ovakvih skupova, jer je poruka koju oni šalju u Blagaju neprihvatljiva.

Blagaj je od svog postanka svjetski poznata turistička destinacija i svaki dolazak u tom pogledu je prihvaćen i moguć, ali bez izmišljnog grba Mostara sa krstom iz 1452. godine i obilježja paratvorevine Herceg Bosne”, stoji na kraju saopštenja Koordinacije nevladinih organizacija iz Blagaja, prenosi Mostarski.ba.

(StarMo)