Naslovnica Politika NS: Politika HDZ-a uzrokuje iseljavanje Hrvata

NS: Politika HDZ-a uzrokuje iseljavanje Hrvata

115
Široki Brijeg; foto: Facebook - ilustracija

Sarajevo — Naša stranka reagirala je povodom toga što je Vlada Zapadnohercegovačkog kantona proglasila današnji dan neradnim zbog obilježavanja praznika Dana svehrvatske državnosti.

Obilježavanje ovog praznika je ta vlada utemeljila Zakonom o blagdanima i neradnim danima u Zapadnohercegovačkom kantonu, a Naša stranka ističe da je riječ i izmišljenom i historijski gledano, ni u čemu utemeljenom prazniku.

“Na današnji dan 1990., u Hrvatskoj je vlast preuzeo HDZ-e, ali tada je Hrvatska još bila u sastavu Jugoslavije. To što HDZ-e time želi reći da je on država i što su u Hrvatskoj na to pristali, nemamo ništa s tim, međutim za takve manipulacije nacionalnim emocijama ne smije biti mjesta u Bosni i Hercegovini. HDZBiH nema pravo na monopol niti nad jednim narodom niti nad bilo kojim dijelom teritorija BiH. Kad ga je uspostavljao fizičkim nasiljem, u ratu, uzrokovao je etničko čišćenje nehrvata koje je pravno okarakterisano kao udruženi zločinački poduhvat. Uspostavljajući ga u miru pravnim nasiljem, uzrokovao je iseljavanje Hrvata”, citat je iz saopćenja Naše stranke.

Ta stranka je pozvala građane Zapadnohercegovačkog kantona da bojkotuju ovaj dan i “pokažu da nisu Čovićev ulog u ucjenjivačkim igrama u njegovoj ličnoj borbi za mjesto u Predsjedništvu BiH“, kako je navedeno u saopćenju.

(StarMo)