Naslovnica Politika NS: Mađarska od BiH pravi bazu ruskog uticaja

NS: Mađarska od BiH pravi bazu ruskog uticaja

171
Dodik i Orban

Sarajevo — Naša stranka je pozdravila sankcije Velike Britanije Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović.

U ovoj stranci smatraju da, ako već nema konsenzusa na nivou EU, onda sankcije trebaju uvesti sve zemlje članice pojedinačno „osim Mađarske koja od EU pravi taoca, a od BiH bazu ruskog uticaja na zapadnom Balkanu“.

– Također smatramo da sankcijama moraju biti obuhvaćeni i Dodikovi saradnici bilo da se radi o pravnim ili o fizičkim osobama. Međutim, ove sankcije nikako ne amnestiraju OHR od nedjelovanja na polju provedbe Dejtonskog mirovnog sporazuma – navode iz Naše stranke.

Naglašavaju da je mir ozbiljno narušen Dodikovim prenosom državnih nadležnosti na entitet, a pogotovo uknjižavanjem imovine Bosne i Hercegovine na Republiku Srpsku.

– To iziskuje primjenu bonskih ovlasti. Duboko smo svjesni da za primjenu bonskih oblasti treba saglasnost Vijeća za implementaciju mira čiji je član Ruska Federacija. Pozivamo stoga da se članstvo Ruske Federacije u PIC-u preispita. Od početka ruske agresije na Ukrajinu duboko je problematično da Rusija bude članica bilo kakvih tijela koja garantuju mir. Govori o tom činjenica da je izbačena iz svih međunarodno relevantnih tijela koja se bave ljudskim pravima i promocijom civilizacijskih vrijednosti kakva su Vijeće za ljudska prava pri UN-u i Vijeće Evrope – navodi se u saopćenju, prenose federalna.ba i Fena.

(StarMo)