Naslovnica Mostar NP Mostar: U septembru i Mostarska liska 2020

NP Mostar: U septembru i Mostarska liska 2020

512
foto: NP Mostar - ilustracija

Mostar — Nakon otvaranja sezone i gostovanja na Pozorišnim/Kazališnim igrama BiH u Jajcu, Narodno pozorište Mostar otvara svoja vrata publici, te su za mjesec septembar pripremljeni zanimljivi naslovi, saopštenop je iz NP Mostar.

Već u petak, 04. 09. 2020 godine, u 20 sati, na rasporedu je predstava „Huzur“ autorice Martine Mlinarević, u režiji Alme Lapajne. Predstava Huzur donosi priču o borbi jedne žene sa bolešću, o suočavanju sa najtežim ljudskim strahovima, o slobodi i odgovornosti. Predstavom se želi potaknuti i povećati svijest o redovnim pregledima. Tema je kompleksna, univerzalna i vječna. Sva pitanja koja se prožimaju kroz predstavu zapravo čovjek sam sebi postavlja kroz proces gradnje civilizacije. U predstavi igraju: Ajla Hamzić, Fatima Kazazić Obad, Emir Spahić, Saša Oručević, Goran Lozo, Vedran Vilogorac, Jasmin Krpo, Amela Kreso i Emir Sejfić.

Predstava „Alfa Beta” Edwarda Anthonya Whiteheada, u režiji Saše Oručevića na repertoaru je u petak, 11.09., sa početkom u 20 sati. “Alfa Beta” zanimljiva je, dinamična i univerzalna priča o ljudskoj otuđenosti, otuđenosti od sebe i od drugih. Priča o dubokim intimnih strahovima oslikanim u likovima bračnih partnera koji proživljavaju vlastite krize izbora i odluka koje oblikuju njihove živote. Propitujući smisao braka, likovi dovode pod znak pitanja i uvriježene vrijednosti koje su uz brak vezane, i postavljaju pitanje da li su naša očekivanja prevarena? U predstavi igraju Fatima Kazazić Obad i Saša Oručević.

U petak, 18.08., u 20 sati, biće odigrana komedija komedija „Šta ćemo sad“ autora Branka Đurića Đure, u režiji Ahmeda Imamovića. U predstavi igraju Ajla Hamzić, Emir Spahić i Goran Lozo. Njih troje se nalaze u jednom pozorištu u zabiti i otkrivaju kakvi ih sve izazovi očekuju – kako da se domognu novca i publike, voli li ih vlast, kakav je položaj kulture, koliko su snalažljivi, duhoviti, spretni…? „Šta ćemo sad?” je moderna, aktuelna komedija koja koincidira sa vremenom u kojem živimo i situacijom u kojoj se nalazi teatar danas, ali i društvo u cjelini. Komedija koja će Vas nasmijati do suza!

Sve predstave se igraju na Velikoj sceni NPM-a, uz poštivanje svih mjera i naredbi Krizog štaba FBiH koje su na snazi. S tim u vezi, posjetioci će prilikom preuzimanja ulaznica biti obavezni ostaviti kontakt podatke, te će im se prilikom ulaska u Pozorište, kao i učesnicima predstave, mjeriti temperatura. Također, molimo sve posjetioce da se pridržavaju propisane distance uz obavezno nošenje maski i dezinfekciju prilikom ulaska u Pozorište, te se unaprijed zahvaljujemo na razumijevanju.

Cijena karte je 10 KM, sa popustom za učenike, studente i penzionere 5 KM. Karte su u prodaji na blagajni NPM-a svakim radnim danom od 9 – 14 sati. Rezervacije: na broj 036/550-128, mail: marketing@npm.ba, porukom u inbox na Facebook ili Instagram stranici Narodnog pozorišta Mostar.

Dobra vijest za imaoce godišnjih karata, koji su zbog iznenadne situacije sa pandemijom Covid-19 bili uskraćeni za izvjestan dio protekle pozorišne sezone, je da iste vrijede i za cijelu pozorišnu sezonu 2020/2021.

Iz NP Mostar napominju da krajem septembra, tačnije 25. 09., počinje 17. Međunarodni festival komedije „Mostarska liska 2020“ koji će trajati do 30. 09., te će uskoro objaviti više informacija o održavanju Festivala.

(StarMo)